Оперативна інформація про спалах
MERS-COV у Республіці Корея

___Станом на 22 червня 2015 року в світі зареєстровано 1 338 лабораторно підтверджених випадків інфікування людей МЕRS-CoV, у тому числі 475 (35,5%) летальних. Усього вже 26 країн повідомили про випадки MERS-CoV, починаючи із квітня 2012 року.
___18 червня 2015 року ще одна країна – Таїланд – інформувала ВООЗ про випадок завезення коронавірусної інфекції.
___Республіка Корея інформувала ВООЗ станом на 22 червня про 172 випадки МЕRS-CoV, у тому числі 27 (15,8%) летальних. Один з цих випадків лабораторно підтверджений, як вже повідомлялось, у Китаї 29 травня. Середній вік хворих становить 68,5 років (від 16 до 87 років), у більшості випадків це чоловіки (60%). Серед медичних працівників зареєстровано 21 (8,0%) лабораторно підтверджений випадок МЕRS-CoV. Епідеміологічне розслідування спалаху фахівцями Республіки Корея і місії ВООЗ встановило, що всі випадки МЕRS-CoV безпосередньо пов'язані з медичними установами Кореї і одержали поширення від першого випадку завезення МЕRS-CoV.
___Вчені у Республіці Корея та Китаї завершили повне секвенування геному коронавірусу, що викликав даний спалах. Результати були проаналізовані групою вірусологів ВООЗ. Попередній аналіз показав, що дані віруси аналогічні вірусам, виділеним у країнах Близького Сходу, і  особливості передачі коронавірусної інфекції теж ідентичні. Але механізми передачі, фактори ризику і умови, що сприяють розповсюдженню, точно не встановлені.
___Поширенню коронавірусної інфекції в Республіці Корея сприяли загальні проблеми з ранньою діагностикою:
- хворі не завжди повідомляють про контакти, у тому числі і з лабораторно підтвердженими випадками; перший «індексний» випадок завезення  МЕRS-CoV чоловіком 68 років, який не повідомив про свою поїздку в країни Близького Сходу при зверненні за медичною допомогою;
- виявлення пацієнтів на начальних стадіях  хвороби не завжди можливо, тому що, подібно іншим респіраторним захворюванням, МЕRS-CоV не має специфічних симптомів на ранній стадії хвороби.
___Крім того, у Республіці Корея мають місце національні традиції, які збільшують ризик зараження людей:
- заохочується практика «доктор-шопінгу» – звернення хворого до декількох лікарів і до різних медичних установ;
- вільне і багаторазове відвідування хворих у стаціонарах друзями та родичами;
- дозволяється догляд за хворими у палаті, в тому числі інтенсивної терапії, членам родини, які можуть залишатися у лікарні на ніч.
___Фахівці ВООЗ і Республіки Корея при проведенні спільної місії дали оцінку епідеміологічних закономірностей спалаху МЕRS-CoV, а також характеристики вірусу і клінічних ознак цього захворювання. Надані рекомендації з попередження поширення МЕRS-CoV і поліпшення медичного обслуговування.
___Для попередження подальшого поширення ВООЗ надає наступні рекомендації уряду Республіки Корея:

  1. Профілактика внутрішньолікарняних інфекцій і заходи з контролю над ними повинні бути негайно посилені у всіх медичних установах країни.
  2. Поліпшити стан усіх установ охорони здоров'я і соціального забезпечення з  дотриманням режиму їх роботи у відповідності до вимог.
  3. Надійні карантинні заходи (ізоляція і моніторинг усіх контактів і підозрілих випадків).
  4. Попередити поїздки інфікованих осіб і осіб з підозрою на захворювання, особливо на міжнародному рівні.
  5. Республіка Корея повинна гарантувати здатність оптимально реагувати на майбутні спалахи.

___Уряд Республіки Корея згідно із цими рекомендаціями активізував весь обсяг профілактичної роботи і проводить захід щодо локалізації та ліквідації спалаху, у тому числі:
- раннє і повне виявлення хворих,  відстеження всіх контактних осіб, ізоляцію їх і моніторинг підозрілих випадків;
- своєчасне лабораторне обстеження з проведенням повторного тестування контактних осіб;
- перехід на більш надійну лабораторну діагностику з взяттям зразків з нижніх дихальних шляхів;
- регулярне надання інформації для громадськості корейською та англійською мовами, максимально використовуючи всі засоби масової інформації.
___Ці заходи сприяли більш якісній і своєчасній діагностиці МЕRS-CoV і вже призвели до зниження кількості нових випадків захворювання.
___Враховуючи ситуацію, яка склалася в Республіці Корея, і наявну інформацію про МЕRS-CoV у світі, ВООЗ рекомендує:
● усім державам-членам ВООЗ продовжувати епіднагляд за тяжкими гострими респіраторними інфекціями (ТГРІ) і уважно вивчати будь-які незвичайні прояви захворювань;
● у медичних установах для запобігання можливого поширення MЕRS-CoV ухвалити всі заходи щодо профілактики і інфекційного контролю. Виявлення пацієнтів на початкових стадіях хвороби не завжди можливо, тому що, подібно іншим гострим респіраторним інфекціям, MЕRS-CoV не має специфічних симптомів на ранніх стадіях. Тому медичні працівники повинні завжди вживати стандартних заходів безпеки відносно всіх пацієнтів, незалежно від діагнозу. Крім того, необхідно:
- при догляді за хворими з ГРЗ, крім стандартних заходів, вживати заходи для захисту від інфекцій, що передаються повітряно-краплинним шляхом;
- при догляді за хворими з підтвердженою або підозрюваною інфекцією MЕRS-CoV дотримуватися запобіжних заходів для попередження контакту і захисту ока;
- при проведенні процедур, у яких утворюються аерозолі, дотримуватися  всіх запобіжних заходів для попередження передачі інфекції повітряно-краплинним шляхом;
● врахувати, що найбільшого ризику розвитку важкого захворювання в результаті інфікування МЕRS-CoV зазнають люди з діабетом, нирковою недостатністю, хронічними захворюваннями легенів і ослабленим імунітетом. Вони повинні розглядатися як група ризику.
___ВООЗ не рекомендує вводити обмеження на поїздки або торгівлю.
___16 червня 2015 року Генеральний директор ВООЗ скликав чергову нараду Комітету з надзвичайних ситуацій з МЕRS-CoV, де було ухвалено рішення про необхідність готовності усіх країн до можливих непередбачених спалахів МЕRS-CoV. Крім того, зроблені висновки, що дана  ситуація у Республіці Корея не відповідає критеріям надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров’я, що має міжнародне значення.

 

НАВІГАЦІЯ