Епідемічний нагляд за холерою – Ігор Кузін
За два тижні червня Центрами контролю та профілактики хвороб МОЗ України з 1874 пацієнтів із гострими кишковими інфекціями на наявність холери було обстежено 545 осіб. В жодному з досліджених зразків не було виявлено холерних вібріонів.
Окрім обстеження хворих, також проводиться і дослідження зразків навколишнього середовища. Так, за цей період було досліджено понад 550 проб прісної води, 47 проб морської води та 215 проб стічної води. За результатами досліджень холерних вібріонів виявлено не було.
Загалом за другий тиждень червня вдалось дослідити у майже 4 рази більше проб об’єктів довкілля, ніж тижнем раніше.
Нагадаю, що джерелом збудника холери є людина, яка сама є носієм вібріонів. Найчастіше вона передається під час вживання забрудненої води, овочів, фруктів, їжі, яку готувала інфікована особа, у разі купання у заражених водоймах і через побутові контакти.
Ефективними щодо запобігання захворюванню холери є такі заходи:
дотримання гігієни рук та продуктів харчування;
очищення та миття зон приготування їжі та посуду безпечною водою з мийним засобом, а також їх повне висихання перед повторним використанням;
кип’ятіння води упродовж щонайменше хвилини (навіть якщо йдеться про воду для миття рук);
використання (за можливості) бутильованої води;
відмова від купання у неперевірених водоймах.