Все що треба знати про кишкові інфекції!

За 8 місяців 2022 року в Чернівецькій області гастроентероколітами встановленої етіології захворіло 443 особи, з них 398 дітей. В порівнянні з аналогічним періодом 2021 року відбулося зростання рівня захворюваності на 42,4%. Гастроентероколітами невстановленої етіології захворіло 424 особи, з них 277 дітей (ріст на 50,3%). Захворюваність ротавірусним ентеритом зросла на 11 випадків. Одночасно зареєстровано зниження рівня захворюваності сальмонельозною інфекцією на 27 випадків.
За серпень 2022 року зареєстровано на 30,7% менше гастроентероколітів встановленої етіології в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.
Гострі кишкові інфекції - група найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай гострі кишкові інфекції спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Як можна заразитися?
- через вживання забрудненої їжі та води
- під час купання у забруднених водоймах
- через брудні руки
- через предмети побуту
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у продуктах тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми:
- загальна слабкість
- підвищення температури тіла
- переймоподібні болі у животі
-блювота
- діарея
Профілактика:
1. Підтримуйте чистоту:

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

3. Ретельно готуйте їжу:

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

 

Керівництво
Структурні підрозділ
Відокремлені структурні підрозділи
Послуги
Державні закупівлі
Публічна інформація
Санепідситуація в області
Контакти
Атестація
План моніторингових досліджень
Паспорт бюджетної програми
New web-site test