У літній період ризик захворіти на гострі кишкові інфекції зростає.
У літній період ризик захворіти кишковими інфекціями зростає. Причиною тому є активізація як збудників так і чинників передачі (овочі, фрукти, питна вода, вода відкритих водойм, грунт присадибних ділянок та ігрових дитячих майданчиків). А ще, це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.
З метою профілактики та попередження захворювань на гострі кишкові інфекції Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:
- для пиття вживати кип’ячену або фасовану (бутильовану) воду; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;
- вживати тільки свіжо приготовлену їжу; салати зі свіжих овочів зберігати в незаправленому виді;
- перед вживанням – свіжі овочі, фрукти та ягоди ретельно промивати водою, бажано кип'яченою або обдавати окропом;
- зберігати сирі продукти (м'ясо, рибу) окремо від готових страв;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- молоко, перед споживанням, слід обов'язково кип'ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м'яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. При відсутності холодильного обладнання зберігати фарш категорично забороняється.
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
НАВІГАЦІЯ