У весняно-літній період ризик захворіти на гострі кишкові інфекції зростає.

У весняно-літній період ризик інфікуватись кишковими інфекціями зростає. Причиною тому є активізація як збудників так і чинників передачі (овочі, фрукти, питна вода, вода відкритих водойм, грунт присадибних ділянок та ігрових дитячих майданчиків). А ще, це період відзначення масових урочистостей, мандрівок та подорожей, активного відпочинку на природі та біля річки.
Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. Найбільш сприятливими для їх розмноження є середовища, які містять достатню кількість білка, тому м`ясні, рибні, молочні продукти і є найчастішою причиною виникнення гострих кишкових захворювань. Особливо небезпечні в цьому плані такі продукти, які зазнають недостатньої термічної обробки.
Джерелом інфекції при кишкових інфекціях є хворі та бактеріоносії. Особливу небезпеку становлять особи, у яких захворювання перебігає в легкій формі і вони рідко звертаються за медичною допомогою.
Збудник потрапляє в організм головним чином через рот з інфікованими водою та їжею. Період з моменту зараження до появи перших ознак хвороби відносно короткий – від кількох годин до декількох тижнів (в залежності від захворювання та кількості мікроорганізмів, що потрапили в організм хворого).
Перші ознаки захворювання починаються із загальної слабкості, втрати апетиту, відчуття важкості в шлунку, головного болю. Дещо пізніше приєднуються блювання, пронос, болі в різних ділянках живота, можливі висока температура та лихоманка.
З метою профілактики та попередження захворювань на гострі кишкові інфекції Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:

    • для пиття вживати кип’ячену або фасовану (бутильовану) воду; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
    • суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;
    • вживати тільки свіжо приготовлену їжу; салати зі свіжих овочів зберігати в незаправленому виді;
    • перед вживанням – свіжі овочі, фрукти та ягоди ретельно промивати водою, бажано кип'яченою або обдавати окропом;
    • зберігати сирі продукти (м'ясо, рибу) окремо від готових страв;
    • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
    • не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
    • зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
    • молоко, перед споживанням, слід обов'язково кип'ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
    • під час приготування м'яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. При відсутності холодильного обладнання зберігати фарш категорично забороняється.
    • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води,  для миття посуду і рук використовуйте бутильовану воду;
    • при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;
    • у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

НАВІГАЦІЯ