Як запобігти ботулізму.

         Державна установа «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»  нагадує правила, які допоможуть уникнути захворювання на ботулізм:
Не купуйте консерви та інші продукти домашнього  виготовлення з рук на  вулицях та стихійних ринках.
Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
Не  можна вживати їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму, а саме:

          Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
За останні 10 років в області було зареєстровано 28 випадків захворювання на ботулізм у побуті, внаслідок яких постраждало 30 осіб, з них 2 дітей. Зареєстровано 1 летальний випадок серед дорослого населення в  2014 році в Глибоцькому  районі.  Аналіз випадків захворювання на ботулізм  за 10 років в області свідчить, що причиною харчових отруєнь стало вживання м’ясних консервів домашнього приготування.

 

З початку 2022 року в області  зареєстровано  1 випадок захворювання на ботулізм у побуті, постраждала 1 особа. Причиною захворювання  стало вживання м’ясної консерви домашнього приготування.


 

Керівництво
Структурні підрозділ
Відокремлені структурні підрозділи
Послуги
Державні закупівлі
Публічна інформація
Санепідситуація в області
Контакти
Атестація
План моніторингових досліджень
Паспорт бюджетної програми
New web-site test