Моніторинг якості питної води
Профілактика гострих кишкових інфекцій та окремих неінфекційних хвороб безпосередньо пов’язана з забезпеченням населення доброякісною питною водою.
Фахівці Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України проводять гігієнічну оцінку безпечності та якості питної води за показниками епідемічної безпеки, санітарно-хімічними та радіаційними показниками.
З 24.02.2022 року моніторинг якості води централізованого водопостачання проводиться щоденно.
Фахівцями Центру впродовж 2022 року досліджено 14928 проб води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними, 58 проб на вміст пестицидів, 519 проб на вміст нітратів, 15305 проб за бактеріологічними показниками, 751 пробу за паразитологічними показниками та 10 проб за радіологічними показниками. Відхилення від нормативів встановлено в 19 пробах (0,1%) за санітарно-хімічними показниками (органолептичні показники, водневий показник, перманганатна окиснюваність, залізо) та в 38 (0,2%) пробах за бактеріологічними показниками (виявлені загальні коліформи, ентерококи, E.coli) у водопроводі воді м.Вижниця, м.Герци, м.Сокиряни, м.Чернівці.
Наявність у питній воді патогенних мікроорганізмів та гельмінтів призводить до поширення інфекційних та паразитарних хвороб. Велике значення має і кількість у питній воді хімічних елементів. Наприклад: перевищення нормативних значень за органолептичними показниками - запах, смак та присмак, каламутність та забарвленість робить воду не привабливою для пиття.
Тривале вживання питної води з підвищеним вмістом заліза може привести до захворювання «Гемохроматоз» (пігментний цироз печінки, бронзовий діабет). Високі значення перманганатної окиснюваності вказують на забруднення води органічними речовинами.
Проведені моніторингові дослідження дають змогу не лише виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я населення, але й своєчасно запроваджувати комплекс санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та профілактичних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб.