Не ризикуйте своїм здоров’ям  і життям

 

 Інфекційна захворюваність залишається однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) 63% летальних випадків у дітей зумовлені інфекційними хворобами та їх наслідками. Тому, за ініціативи ВООЗ, щорічно в квітні проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Цього року він проходить під гаслом «Не відставайте від життя!».
Календар профілактичних щеплень України наближений до європейської схеми імунізації, відповідно до якого рутинна  імунізація проводиться проти 10 інфекцій: дифтерії, правцю, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи, Hib-інфекції (абревіатура Hib означає назву збудника Haemophilus influenzae типу b).
Чим же ж небезпечні ці захворювання?
Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується токсичним ураженням організму, переважно серцево-судинної і нервової систем, а також запальним процесом в ротоглотці з утворенням характерного нальоту. Можливими ускладненнями дифтерії  є міокардити (запалення серцевого м’язу), моно- і поліневрити (запалення нервів), ураження нирок.
Кашлюк – інфекційне захворювання дихальних шляхів. Характеризується гострим катаром та нападами спазматичного кашлю. Найбільш частим ускладненням є запалення легенів, а найбільш серйозним - ураження головного мозку (енцефалопатія), останнє внаслідок виникнення судом, може призвести до смерті.
Кір – корова інфекція часто пригнічує імунітет дитини сприяючи розвитку таких ускладнень  як пневмонії (запалення  легенів), отити (запалення вуха), енцефаліти          (запалення          мозку).
Поліомієліт (або дитячий параліч) – гостре інфекційне захворювання переважно уражає центральну нервову систему, в першу чергу спинний мозок. Захворювання призводить до розвитку паралічів і як наслідок до інвалідизації.
Правець – уражає нервову систему і супроводжується високою летальністю внаслідок   паралічу дихальних  і серцевого   м'язів.
Туберкульоз – захворювання, при якому страждають легені і бронхи, проте можливе ураження й інших органів. При туберкульозі можливий розвиток генералізованих форм, у тому числі і туберкульозного менінгіту, стійких до протитуберкульозних          препаратів.
Гострий гепатит В – характеризується запальним ураженням печінки. Перенесений в ранньому віці вірусний гепатит В у 50-95% випадків переходить в хронічну форму, що приводить надалі до цирозу печінки та первинного раку печінки. Чим молодше вік, в якому відбувається інфікування, тим вище ймовірність стати хронічним носієм вірусу.
Епідемічний паротит (свинка) – захворювання може ускладнюватися серозним менінгітом, в окремих випадках запаленням підшлункової залози. Свинка є однією з причин розвитку чоловічого та жіночого безпліддя.
Краснуха – в першу чергу захворювання є  небезпечним для вагітних, які можуть заразитися від хворих дітей. Захворювання на краснуху вагітних дуже часто приводить до розвитку множинних вад плоду, викиднів та мертвонародження.
Гемофільна інфекція – характеризується важкими генералізованими формами з летальністю до 50%, численними ускладненнями та стійкою інвалідізацією до 20% випадків. У 1/3 дітей, що перехворіли на гемофільний менінгіт, виникають такі стійкі порушення як параліч, розумова відсталість.
Слід зазначити, що після введення в організм вакцин та анатоксинів можуть виникнути так звані післявакцинальні реакції. Вони мають місцевий або ж загальний характер. У щеплених може спостерігатись підвищення температури, почервоніння на місці введення вакцини. У медичній практиці трапляються й післявакцинальні ускладнення: алергічні реакції, фебрильні судоми, хоча такі випадки бувають досить рідко.  Так, за результатами проведеного епідеміологічного аналізу в 2013 році в області реєструвались поодинокі випадки післявакцинальних реакцій у  вигляді підвищення температури тіла, набряку м’яких тканих, гіперемії (почервоніння) у місці введення,  які пов’язувались з індивідуальними особливостями організму щеплюваного. Як і в попередні роки, не було  зареєстровано летальних та групових реакцій та ускладнень.  
Пам'ятайте! Роблячи щеплення, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, відмовляючись від вакцинації – ризикуєте здоров’ям та життям. Тож будьте захищені, не відставайте від життя!

 

 

НАВІГАЦІЯ