Профілактика отруєнь грибами.
Державна установа «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» нагадує правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами:
- не купуйте сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках;
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- не куштуйте сирі гриби;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися в різний час — від 30 хвилин до кількох діб — залежно від виду грибів, які ви вживали.
Симптомами грибного отруєння можуть бути: запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких симптоми отруєння — негайно викликайте «швидку».
За останні 10 років в області було зареєстровано 53 випадки отруєння грибами в побуті, внаслідок яких постраждало 92 особи, з них 8 дітей. Зареєстровано 1 летальний випадок серед дорослого населення в 2013 році в Путильському районі. Більшість отруєнь були обумовлені вживанням таких грибів, як сироїжки та маремухи.
З початку 2022 року в області зареєстровано 1 випадкок отруєння грибами у побуті, внаслідок яких отруїлось 3 людей, викликаний вживанням - власноруч консервованих, смажених сироїжок.