Вірусний гепатит А!

За оперативними даними Держсанепідслужби України епідемічна ситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А серед населення країни погіршилась. В Україні за 5 місяців 2014 року зареєстровано 1244 випадки захворювання на ВГА, інтенсивний показник – 2,74, що в 1,71 рази більше ніж за аналогічний період 2013 року, коли було зареєстровано 727 випадків (1,6 на 100 тисяч населення). Також відомо про ускладнення епідемічної ситуації щодо захворюваності вірусним гепатитом А на території Дніпропетровській області у Довгінцівському районі м.Кривий ріг, яка вірогідно пов’язана з зараженням населення при вживанні питної води, що була локально забруднена на території району. У травні-червні поточного року в районі спостерігалися перебої водопостачання питної води з причин підвищеного розбору води на садово-польові роботи та значної кількості поривів водогінної мережі. В подальшому до водного шляху зараження вірогідно приєднався контактно-побутовий шлях розповсюдження інфекції. Більшість захворілих ромської національності.
За 6 місяців 2014 року в Чернівецькій області зареєстровано 4 випадки захворювання, за аналогічний період 2013 року випадки захворювань вірусним гепатитом А не реєструвались.
У зв’язку з вищезазначеною інформацією Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області нагадує: вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання з переважним ураженням печінки, що належить до групи кишкових інфекцій і перебігає, як правило, з наявністю жовтяниці. Джерелом інфекції є хвора людина на будь-яку форму гепатиту А. Найбільш вагомим джерелом зараження виступають хворі з безсимптомними, безжовтяничними та атиповими формами, які переважно зустрічаються у дітей. В чутливий організм людини збудник проникає через рот забрудненою фекаліями водою, харчовими продуктами та за допомогою забруднених рук, дитячих іграшок, предметів особистої гігієни, столового посуду. Інкубаційний період (від попадання вірусу в організм до перших клінічних ознак) коливається  в межах від 15 до 50 днів, в середньому 25-30 днів.
Вірусний гепатит А відноситься до захворювання «брудних рук», тому першочерговим і надійним профілактичним заходом є регулярне миття рук та дотримання технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
З метою запобігання захворювання вірусним гепатитом А Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:

  1. суворо дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед їжею та після відвідування туалету;
  2. при появі перших познак захворювання обов’язково звертатися за медичною допомогою;
  3. вживати доброякісну питну воду, що подається до споживача епідемічно-безпечними водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, які контролюються комунальними та санепідслужбами;
  4. не користуватися водою з неперевірених джерел водопостачання;
  5. воду з нецентралізованих джерел (копанок, колодязів тощо) перед вживанням потрібно кип’ятити;
  6. не купувати продукти харчування на стихійних ринках;
  7. ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти водою належної якості.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ