Аналітична довідка про санітарно -  епідемічну ситуацію на території Чернівецької області та основну діяльність Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоровя України» за 2016 рік

 

Основними завданнями Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі - Центр) відповідно до Статуту є проведення державного обліку інфекційних і професійних захворювань та отруєнь, проведення розслідувань причин і умов виникнення інфекційних захворювань, отруєнь, радіаційних уражень; проведення дезінфекційних заходів; здійснення дослідження стану здоров’я населення та середовища життєдіяльності людини; здійснення заходів, спрямованих на санітарну охорону державного кордону України; проведення епідеміологічних розслідувань випадків та спалахів інфекційних хвороб, отруєнь, радіаційних уражень та надання пропозицій щодо їх локалізації та ліквідації; проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань з метою проведення оцінки безпечності впливу на людину фізичних, хімічних, біологічних факторів середовища життєдіяльності людини та надання за результатами такої оцінки відповідних рекомендацій та заключень. На адміністративних територіях області функціонують відокремлені структурні підрозділи Центру.

Для виконання визначених Статутом завдань, Центр активно співпрацює з Чернівецькою обласною державною адміністрацією, зокрема, Департаментом охорони здоров’я, Департаментом освіти і науки, Управлінням цивільного захисту населення, Управлінням ДСНС України в Чернівецькій області, Буковинським державним медичним університетом, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, районними державними адміністраціями, Чернівецькою міською радою,  Чернівецьким прикордонним загоном, Чернівецькою митницею ДФС, органами місцевого самоврядування, іншими зацікавленими  відомствами та службами.

Центром проводився оперативний та ретроспективний аналіз епідемічної ситуації. Поширеність інфекційних захворювань в 2016 році на адміністративних територіях області характеризувалась певними відмінностями, показники загальної інфекційної захворюваності перевищували рівень 2015 року майже на всіх адміністративних територіях, за виключенням Заставнівського, Новоселицького і Хотинського районів. В цілому по області рівень інфекційної захворюваності зріс на 9% (малюнок 1).

Малюнок 1. Інфекційна захворюваність населення Чернівецької області
в 2015 - 2016 роках (показник на 100 тисяч населення)

002
Аналогічною ситуація з інфекційної захворюваності була і серед дитячого населення віком до 17 років. В цілому по області рівень інфекційної захворюваності серед дітей до 17 років зріс на 12%. Зростання показників зареєстровано від 4% у Новоселицькому районі до 58 % - у Путильському районі (малюнок 2).

Малюнок 2. Інфекційна захворюваність серед дітей до 17 років на території Чернівецької області
в 2015 - 2016 роках (показник на 100 тисяч дитячого населення)

004

В цілому по області інтенсивність епідемічного процесу з гострих кишкових інфекцій з 2016 році залишалась нижчою, ніж в Україні, проте перевищувала рівень 2015 року за рахунок сальмонельозу, гастроентероколітів як визначеної, так і невизначеної етіології.

Зростання захворюваності відбувалось практично на всіх адміністративних територіях краю (малюнок 3).

Малюнок 3. Захворюваність населення Чернівецької області на гострі кишкові інфекції
в 2015 - 2016 роках (показник на 100 тисяч населення)

006

Одночасно, поруч із спорадичною, реєструвалась і спалахова захворюваність. Так, за 2016 рік в області зареєстровано 6 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 128 осіб, з них 36 дітей. Спалахи реєструвались у м.Чернівці (3), з них – ротавірусна інфекція в дошкільному навчальному закладі № 10 «Попелюшка», постраждало 9 дітей; сальмонельозна інфекція серед осіб, які вживали страви в кафе «Гурман», постраждало 6 осіб, в т.ч. 1 дитина, гостра кишкова інфекція в ЗОШ № 41, постраждало 5 осіб, в т.ч. 4 дітей; в Кіцманському районі (2), з них кишкова інфекція в дошкільному навчальному закладі с. Мамаївці, постраждало 13 дітей; сальмонельозна та харчова токсикоінфекція серед осіб, які вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства с. Дубівці, постраждало 58 осіб, в т.ч. 4 дітей; та Вижницькому районі - сальмонельозна та гостра кишкова інфекція серед осіб, які вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства с. Карапчів, під час якого постраждало 37 осіб, в т.ч. 5 дітей. У 2015 році на території області було зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій, постраждало 63 особи, в тому числі 56 дітей.

Завдяки своєчасно організованим та розпочатим епідеміологічним розслідуванням спалахів, впровадженню  профілактичних та протиепідемічних заходів в осередках, спалахи було ліквідовано, розвиток епідемічного процесу зупинено.

Протягом 2016 року продовжувала збільшуватись кількість дітей з порушенням Календаря щеплень, оскільки актуальною продовжувала бути проблема надходження вакцинних препаратів в область. Низькі обсяги виконання профілактичних щеплень не забезпечують створення належного рівня популяційного імунітету та призводять до виникнення випадків керованих інфекцій. З інфекцій, що керуються засобами специфічної профілактики реєструвались поодинокі випадки кору, краснухи та епідемічного паротиту. Низькі обсяги вакцинації можуть призвести до ускладнення епідемічної ситуації з кору в 2017 році, випадки підозри на це захворювання вже реєструються в області.

Водночас в області залишається напруженою епідемічна ситуація з кашлюку, зареєстровано 56 випадків захворювання (63 випадки в 2015 році), більша половина захворілих – мешканці Кельменецького району, де мав місце спалах цієї інфекції серед дитячого населення сіл Бузовиця та Комарів.

В 2016 році епіднагляд за поліомієлітом на території Чернівецької області здійснювався на відповідних рівнях надання медичної допомоги населенню, що підтверджено активно виявленими випадками гострих в’ялих паралічів. Всього по області було зареєстровано 7 випадків гострих в’ялих паралічів (на рівні 2015 року).

В рамках виконання міжнародної програми глобальної ліквідації поліомієліту в кожному регіоні збільшено розрахункове (планове) число активно виявлених випадків гострих в’ялих паралічів, для Чернівецької області такий показник складає 3 випадки на 100 тисяч дитячого населення віком до 15 років.

Паразитарна захворюваність населення області в 2016 році зменшилась на 6%. На адміністративних територіях області ситуація була нерівномірною. У Кельменецькому, Кіцманському, Новоселицькому, Путильському, Сокирянському, Хотинському районах показники захворюваності перевищували рівень 2015 року, на інших адміністративних територіях зареєстровано зниження захворюваності паразитозами (малюнок 4).

Малюнок 4. Паразитарна захворюваність населення Чернівецької області
в 2015 – 2016 роках (показник на 100 тисяч населення)

008

Зареєстровано 3 випадки завізної малярії в м. Чернівці, хворі прибули з Нігерії, Індії та Південної Америки, з них 1 хворий віком 17 років.

Найбільш розповсюдженою природно-вогнищевою особливо небезпечною інфекційною хворобою залишається лептоспіроз, зареєстровано 7 випадків захворювання проти 9 у 2015 році, летальність склала 29%  (2015 - 22%). Традиційно, обласний показник перевищує рівень в цілому по державі (малюнок 5).

 Малюнок 5. Захворюваність на лептоспіроз населення Чернівецької області протягом 2004 – 2016 років
(показник на 100 тисяч населення)

010

Протягом останніх років випадки захворювання на лептоспіроз реєструвалися у м. Чернівці та всіх районах, в 2016 році захворюваність формувалася за рахунок Вижницького, Герцаївського, Глибоцького Кіцманського та Заставнівського районів. Про збереження в 2017 році напруженої епізоотичної ситуації з цієї інфекції на всій території Чернівецької області свідчить динаміка чисельності мишоподібних гризунів, за результатами лабораторних досліджень зразків мишоподібних гризунів з осередків лептоспірозу у 45% виявлені лептоспіри. Загалом при моніторингових дослідженнях об’єктів довкілля збудники лептоспірозу виявлено у 5%.

Напруженою в 2016 році залишалась епізоотична ситуація зі сказу, серед тварин зареєстровано 14 випадків захворювання проти 8 випадків у 2015 році. Високою є частка звернень в лікувально-профілактичні заклади області за антирабічною допомогою з приводу укусів відомими тваринами (до 61%). Антирабічне лікування призначалось 483 особам з 1167 осіб, що звернулись (41%). Повний курс щеплень отримали 199 осіб (41%). 161 особі щеплення перервано з різних причин, 66% з них перервали курс щеплень самовільно. Посильно вирішувалось питання забезпеченості лікувально-профілактичних закладів імунобіологічними препаратами для надання антирабічної допомоги.

Інтенсивність епідемічного процесу з бореліозу (хвороба Лайма) зросла з 1,77 випадків на 100 тисяч населення в 2015 році до 3,31 в 2016 році (30 випадків в 2016 році проти 16 – у 2015 році).

За 2016 рік на території області виявлено 14 нових ензоотичних територій на іксодовий кліщовий бореліоз. За результатами лабораторних досліджень кліщів, знятих з людей,  кожен 8 зразок був позитивним.

Впродовж 2016 року зареєстровано 4 випадки харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з кількістю потерпілих 5 осіб (2015 рік - 4 випадки, 4 потерпілих). Випадки ботулізму у 2016 році реєструвались у Новоселицькому 1випадок (1 потерпілий), Сторожинецькому (1/1), Хотинському (1/1) та Сокирянському (1/2) районах. За 2015 рік у Сокирянському районі зареєстровано 2 випадки (2 потерпілих), Герцаївському – 1 (1), м.Чернівці – 1 (1).

Отруєнь грибами у 2016 році було 7 випадків з кількістю постраждалих 17 (за 2015 рік 1 випадок, 1 потерпілий). Територіально отруєння грибами реєструвались у Глибоцькому районі – 3 отруєння, 10 постраждалих; у м.Чернівці 1 отруєння, 4 постраждалих; по 1 випадку з 1 постраждалим зареєстровано у Заставнівському, Новоселицькому і Путильському районах. Всі випадки харчових отруєнь зареєстровано у побуті.

В епідемічний сезон грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій 2015-2016 років в області захворіло 113 890 осіб, що становило 12,5% усього населення. Дітей захворіло 73 465 або 39,6% дитячого населення. Дорослих захворіло 40 425 або 5,6% дорослого населення. Зареєстровано 17 летальних випадків від грипу та його ускладнень.

З метою підготовки до епідемічного сезону 2015-2016 років та протягом епідсезону проведено наступні заходи:

- розроблено та затверджено План лікувально-профілактичних заходів по попередженню та боротьбі з грипом і гострими респіраторними вірусними інфекціями в Чернівецькій області на епідемічний сезон 2015-2016 років;

- ініційовано та підготовлено розпорядження голови Чернівецької обласної державної адміністрації від 19.01.2016 № 8-р «Про вжиття профілактичних та протиепідемічних заходів з недопущення поширення гострих респіраторних вірусних захворювань, в тому числі грипу в Чернівецькій області»;

- надавались оперативні інформації та пропозиції в рішення протоколів позачергових засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій;

- проводилась координація заходів, в складі оперативного штабу, утвореного спільним наказом Департаменту охорони здоров'я Чернівецької обласної державної адміністрації та Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області;

- протягом епідсезону 2015-2016 років в обласні та районні друковані засоби масової інформації направлялись матеріали про епідемічну ситуацію з ГРВІ, в тому числі грипу, а також рекомендації щодо їх профілактики. Проведено 26 виступів по телебаченню, 9 виступів по радіо, направлено 187 інформаційних матеріалів в засоби масової інформації та на офіційний веб-сайт, випущено листівок, пам’яток, інформаційних бюлетенів - 2000.

- за епідемічний сезон 2015-2016 років обстежено 629 хворих на ГРВІ, в.т.ч. грип та біоматеріалу від померлих з підозрою на грип, виявлено позитивні результати: аденовіруси, віруси парагрипу, РС-віруси, віруси грипу типу А pdm09. Структура респіраторних вірусів, які діагностовано була такою: віруси грипу А (в тому числі А (Н1N1)) – 59,2%; віруси парагрипу – 11,8%; аденовіруси – 21%; РС-віруси – 8%.

Всього в епідемічний сезон 2015 – 2016 років було вакциновано проти грипу в Чернівецькій області 3053 особи: дітей до 15 років – 395, школярів – 372, підлітків 15-17 років – 257, дорослих – 2401. З контингентів: особи що перебувають в спеціалізованих колективах (інтернатах) – 610, особи з хронічними захворюваннями – 44, діти загальноосвітніх закладів – 34, персонал медичних закладів – 1873, персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів тощо – 89; робітники сфери послуг, торгівлі, транспорту – 317; персонал підприємств, установ, організацій – 65; інші – 21.

З метою підготовки до епідемічного сезону грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій 2016-2017 років проведено наступні заходи:

         - розроблено та затверджено «Комплексний план організаційних та санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій серед населення на території Чернівецької області в епідемічний сезон 2016-2017 років»;

- проведено нараду - семінар на базі ОКУ «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги» з заступниками головних лікарів лікувально-профілактичних закладів, лікарів-терапевтів, лікарів-педіатрів, лікарів-інфекціоністів, лікарів-епідеміологів з питань профілактики, діагностики і лікування грипу та гострих респіраторних інфекцій;

- забезпечена готовність вірусологічної лабораторії для проведення діагностичних досліджень з етіологічної розшифровки захворювань, діагностичними тест-системами, дезінфекційними засобами та засобами індивідуального захисту;

- серед населення проводилась санітарно-освітня робота, щодо профілактики грипу та гострих респіраторних інфекцій.

Впродовж 2016 року до Центру надійшло 11466 екстрених повідомлень про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення.

Зареєстровано 12552 осередків інфекційних хвороб, в тому числі з 2 - 3 випадками - 326, з 4 і більше випадками - 73. Проведено 4024 епідеміологічних обстеження вогнищ інфекційних хвороб.

При здійсненні епідеміологічних обстежень в осередках інфекційних хвороб по місцю проживання хворих проводились лабораторні дослідження об’єктів навколишнього середовища та діагностичні обстеження контактних осіб та осіб, що мали ризик одночасного інфікування.

В результаті епідеміологічних обстежень виявлено 1463 контактні особи та особи, що мали ризик одночасного інфікування, за якими було встановлено медичне спостереження та у відповідних випадках проведені лабораторні обстеження, за результатами яких у 16 виділено збудники інфекційних хвороб.

Бактеріологічними дослідженнями охоплено: 527 проб продуктів, виявлено бактеріальне забруднення в 52 пробах (9,8%): 7139 змивів, виявлено бактеріальне забруднення в 130 пробах (1,8 %); 821 пробу води питної,  у 117 пробах виявлено бактеріальне забруднення (14,2%).

Вірусологічними дослідженнями за епідеміологічними показами охоплено: 36 проб продуктів, з позитивним результатом 2 проби (5,6%), 125 проб води, 2 (1,6%) проби не відповідали санітарним нормативам. Проведено дослідження 219 проб фекалій (від хворих 40 проб, з позитивним результатом – 19 (47,5%) на ротавіруси та від контактних 179, позитивні – 9  (5,1%)).

При проведені епідеміологічних розслідувань кишкових паразитарних захворювань з осередків досліджено: 1006 проб грунту, у 2 пробах виявлено паразитарне забруднення (0,2%); 833 змиви, у 3 випадках виявлено паразитарне забруднення (0,4%); 923 проби питної води, була відповідність санітарним нормам; 2143 проби садовини та городини, у 10 пробах виявлено паразитарне забруднення (0,5%). Обстежено контактних осіб з хворими ентеробіозом, інвазованих не виявлено.

В процесі реалізації комплексу протиепідемічних заходів в осередках інфекційних захворювань здійснювались заключні дезінфекційні заходи. До Центру надійшло 2175 замовлень на проведення заключної дезінфекції, з них в установлений час виконано 2059, що складає 95%. Частка охоплення заключною дезінфекцією вогнищ кишкових інфекцій складає – 95%, вірусного гепатиту – 96%, туберкульозу органів дихання – 99%. При проведенні у домашніх осередках контролю поточної дезінфекції, бактеріальне забруднення виявлялось у Вижницькому, Герцаївському, Кіцманському, Новоселицькому та Сокирянському районах.

З метою виявлення причинно – наслідкових зв’язків між станом здоров’я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини, Центром опрацьовано інформацію, надану Департаментом охорони здоров’я  Чернівецької обласної державної адміністрації, щодо неінфекційної захворюваності.

За даними МОЗ України, існує стійка тенденція до зростання захворюваності населення на хвороби системи кровообігу. Протягом 1991–2015 років захворюваність на серцево-судинні хвороби збільшилася в 1,7 рази і досягла 4312,6 випадків на 100 тисяч населення. Показник смертності від хвороб системи кровообігу в Україні зріс з 488,0 до 992,0 на 100 тисяч населення, тобто вдвічі.

У структурі смертності населення України злоякісні новоутворення посідають друге місце з питомою вагою 13,3 %.

Актуальною в Україні є проблема цукрового діабету. Порівняно з 1991 року поширеність діабету збільшилася на 70,1%, за останніх 10 років – наполовину.

В Україні значного поширення набули хронічні обструктивні захворювання легень, на які хворіють 4% населення.

Показник поширеності захворювань серед населення Чернівецької області за 2016 рік становив 184048,8 на 100 тисяч відповідного населення, що на 0,12% більше, в порівнянні з аналогічним періодом  2015 року.

У структурі поширеності за класами хвороб в області:

-  перше місце посідають хвороби системи кровообігу – 38,8% або 71516,5 на 100 тисяч відповідного населення. Найбільші показники в Кельменецькому районі (75898,3 на 100 тис. населення) та в Сторожинецькому районі (75898,3 на 100 тис. населення);

- друге місце – хвороби дихання –12,3% або 22685,5 на 100 тисяч відповідного населення. Найбільші показники по м.Чернівці (33129,8 на 100 тисяч населення), в Глибоцькому районі (25690 на 100 тисяч населення) та в Герцаївському районі (24068,9 на 100 тисяч населення);

-  третє місце – хвороби органів травлення – 10,3% або 18901,1 на 100 тисяч відповідного населення. Найбільші показники в Хотинському районі (24606,6 на 100 тисяч населення), в Кіцманському районі (23309,9 на 100 тисяч населення) та по м.Чернівці (19861,1 на 100 тисяч населення).

Показник захворюваності (з діагнозом, встановленим вперше в житті) серед населення Чернівецької області за 2016 рік становив 50725,9 на 100 тисяч відповідного населення, що на 1,3% менше ніж за 2015 рік при цьому:

-  перше місце посідають хвороби органів дихання – 33,4% або 16951,9 на 100 тисяч відповідного населення;

-  друге місце – хвороби системи кровообігу – 9,6% або 4887,9 на 100 тисяч відповідного населення;

-  третє місце – хвороби сечостатевої системи – 8,7% або 4438,3 на 100 тисяч відповідного населення.

Показник захворюваності злоякісними новоутвореннями  в 2016 році серед населення області збільшився, та  складав 4411,7 на 100 тис. відповідного населення проти 4356,2 на 100 тис. відповідного населення в 2015 році.

Показник первинної інвалідності серед дорослого населення по області становить 40,9 на 10 тисяч населення (2015 – 44,1 на 10 тисяч населення), спостерігається зменшення показників первинної інвалідності серед осіб працездатного віку з 46,1 на 10 тисяч населення у 2015 році до 45,4 на 10 тисяч населення у 2016 році, а також зниження показника первинної інвалідності серед дітей з 2,29 на 10 тисяч населення до 2,22.

Показник смертності населення складав 12,6‰ (2015 – 12,9‰), що нижче середнього в Україні (14,9‰). Показник народжуваності складав – 11,2‰ (2015 – 11,81‰), який вищий середнього в Україні (10,7‰). Показник природного приросту в області складав – 1,4  (2015 – 1,1) по Україні – 4,2.

Поліпшення стану здоров’я населення та скорочення поширеності неінфекційних захворювань лежить у площині боротьби з чинниками ризику. У цьому контексті вирішального значення набуває профілактика та корекція чинників ризику розвитку неінфекційних захворювань, насамперед попередження та скорочення вживання тютюну, алкоголю, контроль артеріального тиску, підвищення фізичної активності, пропагування і забезпечення  здорового харчування тощо.

З огляду на масштабність поширеності серцево-судинної патології серед населення України та її негативні медико-соціальні наслідки, першочергової уваги потребують питання контролю кров’яного тиску. Відомо, що артеріальний тиск обумовлює розвиток і ускладнення більшості серцево-судинних захворювань і є причиною 9,4 млн. випадків смертей у світі, що становить 12,8% від загальної кількості.

Одним з перших кроків щодо профілактики серцево-судинної патології та забезпечення  контролю кров’яного тиску в області є безкоштовна доступність для всіх верст населення області, особливо осіб похилого віку, до проведення відповідних замірів, а саме: в медичних закладах області (стаціонари, поліклініки, медичні центри, медичні кабінети, аптеки), в тому числі приватної медичної практики, закладах соціальної сфери (пансіонати, центри, інтернатні заклади), тощо.   

У контексті попередження розвитку серцево-судинних захворювань вагому роль відіграє обмеження споживання солі, яке є однією з пріоритетних стратегічних дій і вважається одним з найбільш економічно ефективних підходів до запобігання неінфекційним захворюванням.

Пріоритетної уваги в організації профілактичної діяльності потребує боротьба з тютюнопалінням. Україну відносять до країн з високою розповсюдженістю паління. В наш час палять 51 % чоловіків працездатного віку в міській і 60% - в сільській місцевості.

У світі, в тому числі і в нашій країні, зростає кількість людей, які зловживають алкогольними напоями, які викликають психічну і фізичну залежність, патологічні зміни не тільки психіки, але й органів і систем організму. Слід зазначити, що в Чернівецькій області внаслідок отруєння сурогатним алкоголем  щорічно помирають 2-10, а від передозування  алкоголем – 200-300 людей. Пріоритетним напрямком профілактики є пропаганда здорового способу життя.

Надзвичайно важливою є проблема недостатньої фізичної активності населення. В Україні понад третини (37%) чоловіків і майже половини (48%) жінок ведуть малорухливий спосіб життя. З віком поширеність гіподинамії зростає.

В Чернівецькій області всіма видами фізкультурно-оздоровчої роботи займається 113204 осіб, що становить лише 12,45% від загальної чисельності населення. Фізкультурно-оздоровчі заклади області для дорослих, крім стадіонів,  практично всі приватні, що обмежує доступ до них малозабезпечених верст населення.

В профілактиці неінфекційних хвороб важливе значення відводиться корекції надмірної маси тіла та боротьбі з ожирінням. За даними національних вибірок, надмірну масу тіла мають 29,7% українських жінок та 14,8% чоловіків, ожиріння – 20,4% та 11% відповідно.

Причинами значної поширеності вказаних чинників ризику є нездоровий харчовий раціон, у якому переважають вуглеводи та низька фізична активність. За середньою кількістю калорій на людину в день Україна займає 28-е місце серед європейських країн з показником 3198 Ккал.

Друге місце в структурі захворюваності дорослого населення Чернівецькій області займають хвороби органів дихання. Одним із важливих факторів, що впливають на здоров’я людини є безпека повітря. За даними Чернівецького обласного центру гідрометеорології середньорічна концентрація домішок (відносно середньодобової гранично допустимої концентрації) у повітрі м. Чернівці збільшилась за вмістом двоокису азоту з 0,5 у 2015 році до 0,6 у 2016 році та за вмістом фтористого водню з 0,8 у 2015 році до 1,1 у 2016 році. Також збільшилась концентрація солей важких металів у 2016 році у порівнянні з 2015 роком, а саме: кадмію з 0,000 до 0,005, марганцю з 0,030 до 0,034, нікелю з 0,020 до 0,023, свинцю з 0,067 до 0,068, хрому з 0,007 до 0,012.
Чернівецька область знаходиться в межах двох потужних тектонічних структур (Східно-Європейської платформи та Карпатської геосинклінальної області), де постійно фіксуються прояви тектонічної активності. В результаті даної активності утворюються разломи, які є природним джерелом надходження в повітря радону та його  продуктів розпаду.

За класифікацією Міжнародного агентства з дослідження раку (International Agencyfor Researchon Cancer, IARC) встановлено, що радон відноситься до першої групи канцерогенів.

Вивчаючи структуру захворюваності по Чернівецькій області за статистичними звітами, захворюваність на злоякісні новоутворення органів дихання (трахеї, бронхів, легенів) на 100 тисяч населення у 2015 році становила 25,4; смертність – 26,6; у 2016 році захворюваність на рівні минулого року, смертність – 24,6.

Таким чином, оцінка ризиків для здоров’я населення Чернівецької області пов’язаних із впливом радону та його продуктів розпаду є актуальною проблемою для нашого регіону, що потребує комплексного підходу фахівців гігієнічного і медичного профілю та застосування превентивних протирадонових заходів.

Спеціалістами Центру при здійсненні моніторингових візитів освітніх закладів проводились вимірювання миттєвих значень об'ємної активності (ОА) радону-222 для подальшого розрахунку еквівалентної рівноважної об’ємної активності (ЕРОА) радону у повітрі приміщень.

Так, по м. Чернівці у 2016 році було охоплено радонометричними вимірами 34 освітніх заклади. Середньогеометричне значення ЕРОА радону становило в межах 20-30 Бк/м-3 (при нормі 50 Бк/м-3 ).

Кількість дитячого населення по Чернівецькій області складала 155 277 осіб та підлітків – 30 038 осіб.

За даними Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, чисельність дітей у дошкільних навчальних закладах у розрахунку на 100 дітей у Чернівецькій області становила 124 дитини (2015 – 126, 2014 – 115).

Впродовж 2016 року в області функціонували 242 дошкільні установи та 143 навчально-виховні комплекси, в яких виховувалось 32392 дитини.

В цілому, всіма формами дошкільного виховання охоплено 81% дітей дошкільного віку та 100% дітей старшого дошкільного віку.

У 426 загальноосвітніх навчальних закладах області  навчалось 98435 учнів.

Стан здоров’я нації, визначається рівнем здоров’я дітей. Рівень розвитку підростаючого покоління, його фізичний та розумовий потенціал, є передумови виходу держави із соціально-економічної кризи.

Загалом за даними досліджень лише 30% дітей шкільного віку можуть виконати фізичні нормативи без ризику для здоров’я. Лише у 18-24% процеси відновлення функціонального стану організму після виконаних нормативів відбуваються сприятливо.
Таким чином за даними проведених досліджень, діти шкільного віку мають незадовільну функціональну пристосованість до фізичних навантажень при недостатній тренованості та низькому рівні функціонального резерву серця.

У 2016 році в системі освіти Чернівецької області функціонувало 16 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (15 комплексних дитячо-юнацьких спортивних шкіл та 1 спеціалізована ДЮСШОР зі стрільби із лука), в яких займалося 7353 учнів, що складає 7,6 % від загальної кількості учнів в області (у 2014 – 17 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, де займалося 7916 учнів, що складало 8,2% від загальної кількості учнів; у 2015 – 16 дитячо-юнацьких спортивних шкіл охоплювало 7676 учнів, що складало 7,9%).
За даними медичної статистики у 2016 році загальна захворюваність дітей віком від 0 до 14 років збільшилась і складала 1159,3 на 1 тисячу дитячого населення, проти 1134,71 у 2015 році.

У вказаній віковій структурі спостерігається ріст захворюваності хворобами ендокринної системи, розладами харчування, порушенням обміну речовин – з 18,92%о до 19,68%о, хворобами органів дихання – з 772,91%о до 804,54%о, хворобами органів травлення – з 65,32%о до 70,77%о, новоутворення – 1,86 %о до 2,09%о, травми та отруєння, деякі інші наслідки дії зовнішніх чинників – з 20,27%о до 20,33%о.

В структурі захворюваності дітей віком 0-14 років перше місце займають хвороби органів дихання, друге – органів травлення, третє – хвороби шкіри і підшкірної клітковини, четверте – інфекційні та паразитарні хвороби, п’яте – хвороби ока та його придаткового апарату,  шосте – хвороби вуха та сосковидного відростку.

Загальна захворюваність дітей віком від 0 до 6 років у 2016 році також зросла і складала 1160,92 на 1 тисячу дитячого населення, проти 1149,70 у 2015 році (по Україні у 2015 році – 1377,24). Зростання захворюваності відбулось за рахунок Вижницького, Кельменецького, Сокирянського, Сторожинецького, Хотинського районів, міст Новодністровськ та Чернівців.

У даній віковій структурі у 2016 році зросла захворюваність хворобами ендокринної системи, розладами харчування, порушенням обміну речовин – з 13,78%о до 15,95%о, хворобами нервової системи – з 8,93%о до 82,65%о, хворобами органів дихання – з 744,85%о до 827,72%о, хворобами органів травлення – з  49,91%о до 52,92%о.

В структурі захворюваності дітей  віком від 0 до 6 років перше місце займають хвороби органів дихання, друге – хвороби нервової системи, третє – хвороби шкіри і підшкірної клітковини, четверте – хвороби органів травлення, п’яте – інфекційні та паразитарні хвороби, шосте – хвороби вуха та сосковидного відростку.

В 2016 році загальна захворюваність серед школярів (віком від 7 до 14 років) складала 1157,62 %о проти 1119,10%о у 2015 році (по Україні цей показник у 2015 році складав 1198,33), ріст відбувся у Вижницькому, Кельменецькому, Сокирянському, Сторожинецькому, Хотинському районах та містах Новодністровськ і Чернівці.

У вказаній віковій структурі спостерігається ріст захворюваності хворобами органів травлення з 81,36%о до 88,90%о, хворобами органів дихання з 744,85%о до 781,01%о, хворобами ока та його придаткового апарату з 37,27%о  до 37,58%о, хворобами шкіри і підшкірної клітковини з 53, 80 %о до 54, 97%о, новоутворення з 1,59%о до 2,02%о.

Зниження захворюваності у даній віковій структурі відбулось за рахунок інфекційних та паразитарних хвороб, хвороб крові і кровотворних органів, хвороб системи кровообігу, хвороб ендокринної системи, розладів психіки та поведінки, хвороб нервової системи.

Захворюваність хворобами нервової системи у віковій групі дітей шкільного віку складає 17,46 у 2016 році на 1 тисячу оглянутих дітей проти 18,93 у 2015 році.

Зростання захворюваності відбулось у Вижницькому – з 17,49%о  до 17,73 %о, Путильському – з 14,52%о до 16,52 %о, Сокирянському – з 20,04%о до 20,88%о, Сторожинецькому – з 19,60%о  до 21,59%о, Хотинському – з 15, 37%о до 16,81%о районах та м. Чернівці – з 15,49%о до 18,08%о.

Захворюваність хворобами сечостатевої системи серед дітей відповідного віку також декілька зменшилась і складала у 2016 році 23,44 на 1 тисячу оглянутих дітей проти 23,87 – у 2015 році. Однак, зростання захворюваності відбулось у Кельменецькому  – з 25,45%о до 28,13%о,  Кіцманському – з 15,55 %о до 17,67%о,  Новоселицькому – з 27,53 %о до 30,43%о, Путильському – з 16,54 %о до 18,84%о, Сторожинецькому – з 30,76 %о до 32,67%о, Хотинському – з 39,10%о до 44,18 %о  районах, у місті Новодністровськ – з 12,12 %о до 14,67 %о.

В загальній структурі захворюваності дітей, патологія органів травлення займала друге місце і склала 88,90 на 1 тисячу дітей віком від 7 до 14 років у 2016 році (у 2015 році – 81,36).

За даними Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації в порівнянні з 2015/2016 навчальним роком в області з 96,0% до 79,58% у 2016/2017 навчальному році зменшилось охоплення гарячим харчуванням учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Нижчі  відсотки охоплення гарячим харчування учнів у Глибоцькому (76,95%), Сторожинецькому (67,54%), Кіцманському (58,60%), Новоселицькому (58,05%) районах.

У 2016 році кількість дітей з патологією зору в області зменшилась, і складає 42,04 на 1 тисячу оглянутих серед школярів 2-8 класів, проти 45,09 у 2015 році. Однак, зростання захворюваності відбулось у Кельменецькому – з 18,31%о до 23,53 %о, Кіцманському – з 39,35 до 52,31%о, Новоселицькому – з 33,32%о до 35,94%о, Сторожинецькому – з 55,25%о до 56,62%о районах

В області кількість учнів 2-8 класів зі cколіозом виявлено у 2016 році 14,94 на 1 тисячу оглянутих проти 17,51 – у 2015 році.

У 2016 році у дітей дошкільного віку порушення постави виявлено у 4,23 на 1 тисячу оглянутих дітей; у дітей, що почали навчатися з 6 років цей показник складає 21,65; у школярів 2-8 класів – 32,26.

З метою здійснення заходів, спрямованих на збереження, зміцнення здоров’я та попередження спалахів гострих інфекційних та неінфекційних хвороб і харчових отруєнь у навчальних закладах області Центром протягом 2016 року проводився моніторинг дотримання умов перебування, навчання та організації харчування дітей.

Відповідно до Плану моніторингу базових показників стану навколишнього середовища та здоров'я дітей у навчальних закладах Чернівецької області на 2016 рік передбачалось проведення лабораторних досліджень у 412 дитячих навчальних закладах. Моніторингу підлягав широкий спектр показників, зокрема, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження води джерел водопостачання, питної кип'яченої води, води із кулерів, змиви з посуду, інвентарю, змиви з овочів та фруктів на кишковий ієрсиніоз та псевдотуберкульоз, змиви на яйця гельмінтів та кишкові найпростіші, вміст у повітрі вуглекислого газу, формальдегіду, парів ртуті, пилу, мікроклімат приміщень, рівень природного та штучного освітлення, дозиметрія, радонометрія, напруженість електромагнітного та електростатичного полів, шум, вібрація  тощо.

Впродовж 2016 року в цілому по області моніторинговими відвідуваннями були охоплені 273 загальноосвітні навчальні заклади, 129 дошкільних навчальних закладів та 6 шкіл-інтернатів.

За результатами лабораторних досліджень здійснювався аналіз ризиків впливу навколишнього середовища на стан здоров’я дітей. Так, встановлено невідповідність води джерел водопостачання за бактеріологічними показниками в навчальних закладах Кельменецького, Сторожинецького, Глибоцького, Герцаївського, Новоселицького, Сокирянського, Хотинського та Вижницького районів. Зразки води питної кип’яченої не відповідали нормативам у навчальних закладах Новоселицького, Сокирянського, Сторожинецького районів та м.Чернівці.

При проведенні 24747 замірів освітленості у 174 (0,7%) випадках встановлено невідповідність існуючим норматива, відхилення зафіксовані у навчальних закладах Путильського, Глибоцького, Сокирянського, Сторожинецького, Хотинського районів та м. Чернівці.

В окремих навчальних закладах Глибоцького, Сторожинецького та Хотинського районів параметри мікроклімату не відповідали санітарно-гігієнічним вимогам.

Із 209 замірів радону, здійснених в ході моніторингових відвідувань, відхилення встановлено в 1 випадку. 

За іншими показниками результати досліджень були в межах норми.

На адресу керівників навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей, направлялись рекомендації щодо покращення умов їхнього навчання та перебування в установах, також окремими листами поінформовано відділи (управління) освіти при районних державних адміністраціях та Департамент освіти і науки облдержадміністрації.

Центром, в період підготовки до нового 2016/2017 навчального року,  здійснювався лабораторний контроль за якістю питної води в навчальних закладах області.

В дошкільних навчальних закладах області відібрано та досліджено 254 проби питної води по фізико-хімічних та мікробіологічних показниках. Не відповідали санітарно-гігієнічним вимогам по фізико-хімічних показниках – 5 проб, по бактеріологічних – 29 проб.

У загальноосвітніх навчальних закладах відібрано та досліджено 451 пробу питної води по фізико-хімічних та мікробіологічних показниках. Не відповідали вимогам по фізико-хімічних показниках – 14 проб, по бактеріологічних – 66 проб. 

В інтернатних закладах відібрано та досліджено 10 проб питної води по фізико-хімічних та мікробіологічних показниках. Не відповідали нормативам 4 проби води по мікробіологічних показниках.

При виявлені відхилень від санітарних нормативів у зразках питної води начальникам відділів (управлінь) освіти при районних державних адміністраціях та керівникам закладів надавались рекомендації. Після здійснення відповідних заходів, зокрема дезінфекції джерел та мереж водопостачання, фахівцями Центру здійснювався повторний лабораторний контроль.

На виконання розпорядження Чернівецького міського голови від 26.10.2016 №573-р «Про організацію та проведення вибіркових моніторингових відвідувань в загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади міста Чернівців з метою профілактики захворюваності дітей в організованих дитячих колективах на гостри кишкові інфекції» фахівці Центру приймали участь у комісіях з проведенням відбору зразків для лабораторних досліджень кип’яченої води, калорійності обідів, готових страв на санітарно-мікробіологічне дослідження, змивів на бактерії групи кишкової палички та стафілокок. Також проводились раптові обстеження персоналу харчоблоків на патогенний стафілокок. Лабораторними обстеженнями було охоплено 32 освітніх заклади, з них 18 дошкільних навчальних закладів та 14 загальноосвітніх шкіл.

На харчоблоках вищезазначених закладів було відібрано та досліджено 32 проби кип’яченої води на мікробіологічні показники. Не відповідала санітарним вимогам по бактеріологічним показникам – 1 проба, повторно відібрана вода відповідала нормативам.

Досліджено 96 страв на калорійність, заниження калорійності від меню-вимог встановлено в 6 третіх стравах; 26 страв на якість термічної обробки, відхилень не виявлено; 64 страви на мікробіологічні показники, в 4 готових стравах виявлено бактеріальне забруднення. Відібрано 320 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, в 6 випадках було виявлено бактерії групи кишкової палички.
На патогенний стафілокок раптово обстежено 128 працівників харчоблоків, з них у 12 були виявлені позитивні результати.

Результати проведених досліджень скеровувались власникам харчоблоків та в управління Держпродспоживслужби в місті Чернівців для прийняття відповідних заходів.

Протягом 2016 року в області функціонували 936 дитячих та підліткових закладів: з них 242 дошкільні установи, 413 загальноосвітніх шкіл, 19 закладів інтернатного типу, 31 професійно-технічний та вищий навчальний заклад І-ІІ рівня акредитації, 86 позашкільних закладів, 1 дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора» та 144 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (11 позаміських оздоровчих закладів, 120 пришкільних таборів з денним перебуванням дітей, 4 табори праці і відпочинку та 9 наметових містечок).

Впродовж 2016 року фахівцями Центру проведено 1321 моніторингове відвідування з проведенням лабораторно-інструментальних досліджень та випробувань у навчальних закладах та закладах оздоровлення і відпочинку.

Так, в закладах освіти області було відібрано та досліджено 1464 проби питної води за фізико-хімічними та 1866 проб за мікробіологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам 32 проби за хімічними показниками та 180 проб за бактеріологічними. За результатами позитивних досліджень зразків води, було проведено дезінфекцію мереж водопостачання та повторний відбір проб води, відхилення не виявлено.

Для аналізу якості продуктів харчування з харчоблоків закладів освіти відібрано та досліджено 661 страву на калорійність, в 7 (1%) стравах виявлено заниження калорійності від меню-вимоги; 158 страв на якість термічної обробки, відхилення не виявлялись. З 424 досліджених страв на мікробіологічні показники, бактеріальне забруднення виявлено у 4 (0,9%) стравах. Відібрано 10378 змивів, в 307 (2,9%) випадках виявлено бактерії групи кишкової палички.

За період оздоровчої кампанії 2016 року в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку області відібрано та досліджено 243 проби питної води за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за бактеріологічними показниками – 13 (5,3%) проб. За результатами позитивних досліджень зразків води, було проведено дезінфекцію мереж водопостачання та повторний відбір проб води, відхилення не виявлено. Досліджено 211 страв на калорійність, заниження калорійності від меню-вимог не виявлено; 29 страв – на якість термічної обробки, відхилення не виявлено, 47 страв – на мікробіологічні показники, бактеріологічне забруднення в готових стравах не виявлено. Відібрано 800 санітарно-гігієнічних змивів з посуду та інвентарю, в 30 (3,7%) випадках виявлено бактерії групи кишкової палички.

Протягом 2016 року у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку області на патогенний стафілокок раптово обстежено 374 працівників харчоблоків, з них у 14 були виявлені позитивні результати.

За результатами проведених лабораторних досліджень у навчальних закладах та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку, де були виявлені потенційні ризики впливу на стан здоров'я дітей, направлено 201 рекомендаційний лист щодо забезпечення проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів з метою недопущення виникнення спалахів харчових отруєнь та захворювань на гострі кишкові інфекції в установах.

Таким чином, проведені моніторингові обстеження дали змогу не лише виявити ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей, але й своєчасно запровадити комплекс санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних хвороб, харчових отруєнь. Так, при реєстрації відхилень від санітарних норм у зразках води питної, проводилось знезараження самого джерела водопостачання з контрольним відбором проб; при виявленні бактеріально забруднених об’єктів внутрішнього середовища здійснювались дезінфекційні заходи з наступним відбором змивів.

У рамках державної системи моніторингу довкілля з метою гігієнічної оцінки безпечності та якості питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» Центром в 2016 році досліджено 891 пробу води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними показниками, 873 проби за бактеріологічними та паразитологічними показниками, 85 проб за вірусологічними показниками. Відхилення від нормативів за санітарно-хімічними показниками встановлено в 3 пробах (0,4%), за бактеріологічними показниками – в 14 пробах (1,6%), за вірусологічними в 2 пробах (2,3%), відібраних у Вижницькому, Кельменецькому, Новоселицькому, Путильському, Сокирянському та Хотинському районах.

Забезпечено моніторинг якості води громадських криниць. Протягом 2016 року досліджено 5430 проб за санітарно-хімічними показниками, з яких 80 проб (1,5%) не відповідало нормативам, 5439 проб за бактеріологічними показниками, з яких 400 проб (7,4%) не відповідало нормативам, 485 проб за вірусологічними показниками та  4468 проб за паразитологічними показниками.

При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води. Проводились контрольні дослідження.

Відповідно до Державної програми комплексного моніторингу річок України з метою оцінки безпечності впливу на людину хімічних та біологічних факторів навколишнього середовища Центром в 2016 році проводився моніторинг води водоймищ у 55 створах спостереження на водоймах І та ІІ категорії. Лабораторно досліджено за фізико-хімічними показниками 619 проб води, у тому числі 130 проб на пестициди, 492 проби води за бактеріологічними показниками, 109 проб за вірусологічними та 433 проби за паразитологічними показниками, 16 проб (2,6 %) не відповідали вимогам санітарних правил за фізико-хімічними показниками, 48 проб (9,8%) за бактеріологічними показниками та в 2 пробах (0,5%) виявлено яйця гельмінтів.

В 2016 році з контрольних точок досліджено 301 проба грунту на санітарно – хімічні показники, 273 проби на бактеріологічніогічні паказники, 282 проби на паразитологічні показники, 35 проб на вірусологічні показники, 102 проби на пестициди та 142 проби на солі важких металів. Із них 11 проб (4,0%) не відповідали нормативам за бактеріологічними показниками, в 5 пробах (1,8%) виявлені яйця гельмінтів.

Забруднення води водоймищ у 2016 році реєструвалось у Сокирянському районі та м.Чернівці, ґрунту – у Герцаївському, Заставнівському, Сокирянському районах та м.Чернівці.

Центром у 2016 році проводились дослідження атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон підприємств, що мають викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та житлової забудови. Усього досліджено 712 проб атмосферного повітря міських поселень та 498 проб – сільських поселень.

Інформування населення про стан навколишнього середовища та необхідність здійснення профілактичних заходів забезпечувалось через засоби масової інформації за фактом отримання результатів досліджень.

В період літнього купального сезону 2016 року фахівцями було проведено дослідження 216 проб води водоймищ з пляжів та місць масового відпочинку населення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, 177 проб за паразитологічними показниками та проводилися дослідження на наявність збудника холери. Відхилення встановлено в 3 пробах води з річки Прут в районі пляжу м.Чернівці за санітарно-хімічними показникам, в 26 пробах за мікробіологічними показниками з річки Прут та 2 пробах з річки Дністер в зоні рекреації м.Новодністровськ. Також в 1 пробі  води з Чернівецького міського пляжу виявлено неаглютинучий вібріон холери (НАГ-вібріон) та яйця аскарид. 

Крім цього, проведено дослідження 68 проб грунту за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, 84 проб за паразитологічними показниками, відхилень від нормативів не встановлено. Вірусологічною лабораторією досліджено 38 проб води та 14 проб грунту з пляжів, позитивних знахідок не виявлено.

Інформація про результати лабораторних досліджень систематично скеровувалася в Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області та висвітлювалася на офіційному веб-сайті Центру.
           

Лабораторією особливо небезпечних інфекцій в рамках моніторингу циркуляції збудників особливо небезпечних інфекцій за 2016 рік досліджено на збудники лептоспірозу мишоподібні гризуни, відсоток позитивних склав 4,4%; на ієрсиніози мишоподібні гризуни, відсоток позитивних склав 2,1%, змиви з навколишнього середовища, відсоток позитивних знахідок склав 0,1%; на туляремію мишоподібні гризуни, пелетки хижих птахів, вода, кліщі, збудник не виявлено; на сибірку досліджувався грунт зі стаціонарно-неблагополучних пунктів по сибирці; досліджувалася вода відкритих водойм на наявність збудника холери, виділено 2 НАГ - вібріони II групи по Хейбергу (річка Прут,скид стічних вод с. Магала та міський пляж м. Чернівці); на бореліози – кліщі з об’єктів довкілля – відсоток позитивних екземплярів склав 1,96 та кліщі, зняті з людей, відсоток позитивних екземплярів становив 13,2%.

Вірусологічними дослідженням в рамках моніторингу за циркуляцією ентеровірусів в навколишньому середовищі охоплено стічні води з колекторів інфекційних відділень (103 проби), господарсько-побутові стічні води (91 проба), вода відкритих водоймищ (9 проб), питна вода з осередків гострих в’ялих паралічів (6 проб). Результати досліджень від’ємні.

За 2016 рік виконано 561821 лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань факторів середовища життєдіяльності людини на території Чернівецькій області проти 514359 за 2015 рік. Санітарно-гігієнічними лабораторіями Центру досліджено за фізико-хімічними показниками 22554 проби, з яких не відповідали санітарним нормативам 254 (1,1%).

Проведено інструментальних замірів рівнів освітленості, параметрів мікроклімату (температура повітря, відносна вологість, швидкість руху повітря, теплове випромінювання) – 79523, з яких 348 не відповідали нормативним значенням (0,5%), а саме: рівень освітленості – 38807 замірів, 245 не відповідали нормативу; параметри мікроклімату (температура, відносна вологість, швидкість руху повітря, інфрачервоне випромінювання) – 40716 замірів, 103 не відповідали нормативу.

Проведено дослідження пилу і аерозолей (повітря громадських і житлових будівель, робочої зони) – 2033, з них 1 не відповідало ГДК; парів та газів (повітря громадських і житлових будівель, робочої зони) – 4784, з них 9 не відповідали ГДК; атмосферного повітря – 1446, без відхилень; грунту – 2536, без відхилень; харчових продуктів та продовольчої сировини – 4796 досліджень, з них 14 не відповідали нормативу; води – 146193, з них 580 з відхиленнями; полімерних, полімервмісних, синтетичнихта інших матеріалів – 230, без відхилень.

За 2016 рік лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів та санітарно-гігієнічними лабораторіями відокремлених структурних підрозділів Центру проведено 618 замірів рівня еквівалентної рівноважної об’ємної активності (ЕРОА) радону-222 у приміщеннях, 50014 замірів рівня потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання, 3449 замірів електромагнітного випромінювання, 411 замірів рівнів шуму, 15 замірів рівнів вібрації, перевищень не встановлено.

Досліджено 231 зразок деревини на вміст радіонуклідів, 589 проб будівельних матеріалів та сировини на визначення питомої активності радіонуклідів, 627 проб харчових продуктів та питної води на вміст радіонуклідів, перевищень не встановлено.
Бактеріологічною лабораторією та мікробіологічними лабораторіями Центру за 2016 рік виконано 164632 дослідження. Досліджено на визначення бактеріального забруднення: вода централізованого водопостачання – 873 проби, з відхиленнями – 14 (1,6%); вода децентралізованого водопостачання – 5439 проб, з відхиленнями – 400 (7,4%); вода водоймищ – 492 проб, з відхиленнями – 48 (9,7%); досліджено 273 проб грунту, з відхиленнями – 11 (4,7%).

Досліджено змивів на бактеріальне забруднення: з об’єктів громадського харчування – 1019, відсоток позитивних результатів 0,7; з кондитерських цехів – 330, без відхилень; з хірургічних та пологових відділень ЛПЗ області – 1258, відсоток позитивних результатів 0,2; з аптек – 577 змивів, відхилень не виявлено; з стоматологічних кабінетів – 2179, відсоток позитивних результатів 0,1; з перукарських та косметичних салонів – 647, відсоток позитивних результатів 0,7%. Проводився контроль якості дезінфекційних заходів, відсоток позитивних змивів по контролю за поточною дезінфекцією становив 0,5; контроль якості заключної дезінфекції без відхилень; з вогнищ гастроентероколітів – відсоток позитивних змивів становив 1,8.

За епідеміологічними показами досліджено 527 проб продуктів, з позитивним результатом 52 (9,8%), в т.ч. у 8 пробах виявлено збудник сальмонельозу.

На кишкову групу з профілактичною метою проведено 5957 досліджень, відсоток позитивних результатів 0,03; за епідемічними показами обстежено 834 особи, відсоток позитивних результатів складає 0,5; з діагностичною метою, проведено 908 досліджень, на чутливість мікрофлори до антибактеріальних препаратів - 1852 дослідження.

З діагностичною метою на дифтерію, від хворих з ЛОР патологією, проведено 492 дослідження, з профілактичною метою – 40 досліджень, збудник не виділено.

Від контактних на менінгококову інфекцію проведено 205 досліджень, збудник не виділено, при проведенні досліджень з діагностичною метою, виділено1 нейсерія менінгітідіс серогрупи В (з трупного матеріалу).
       

Вірусологічною лабораторією проведено 7527 досліджень (7198 серологічних досліджень та 329 молекулярно-генетичних досліджень), досліджувалися зразки крові на вірусні гепатити (відсоток позитивних результатів становив при дослідженні на вірусний гепатит «В» - 1,0; вірусний гепатит «С» - 2,9) та ВІЛ – інфекцію. При дослідженні носоглоткових та ротоглоткових змивів на грип та ГРВІ (2646 досліджень) відсоток позитивних результатів – 3,4. Обстежувалися об’єкти навколишнього середовища (вода, грунт, стічні води) на збудники ротавірусу (з позитивними результатами 0,75%), аденовірусу (з позитивними результатами 0,7%), на антиген вірусу вірусного гепатиту «А» та на ентеровіруси.

У 2016 році досліджено 66 проб харчових продуктів на вміст ГМО, відхилень не виявлено.

Паразитологічною лабораторією та мікробіологічними лабораторіями Центру проводився моніторинг навколишнього середовища за паразитарною забрудненістю, в 0,1% досліджених проб садовини, городини, води відкритих водойм, грунту виявлено збудники паразитарних хвороб.

Протягом 2016 року з метою інформування населення з різних питань діяльності опубліковано 174 статті у засобах масової інформації, відбувся 81 виступ по радіо та 55 по телебаченню, проведено 226 лекцій, на офіційному веб-сайті Центру розміщено 547 публікації.

Центр входить до складу медичної спеціалізованої служби територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Чернівецької області та реалізовує комплекс організаційних та практичних заходів у межах підсистеми санітарного та епідемічного благополуччя населення.
        

Проведений аналіз буде використано під час підготовки програми «Здоров’я населення Чернівецької області на 2017 – 2020 роки».

 

 

         

 

НАВІГАЦІЯ