Сибірка. Питання і відповіді

У зв’язку з реєстрацією у жовтні 2018 року випадку сибірки в Одеській області та випадків підозри на сибірку в інших областях України, Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» попереджає про можливі ризики зараження на сибірку.

Що таке сибірка?
Сибірка - це інфекційна хвороба, збудником є бактерія Bacillus anthracis, яка здатна утворювати спори. Сибірка належить до зоонозних інфекцій, при яких захворювання людині передається від тварин, вражає, як правило, травоїдних тварин, таких як корови, вівці і кози. Люди можуть заразитися від інфікованих тварин або через заражені продукти тваринного походження.

Де зустрічається ця хвороба?
Сибірка присутня в більшості частин світу. Спори бактерій сибірки можуть залишатися в латентному стані в ґрунті протягом тривалого періоду часу і активуватися в разі порушення поверхні ґрунту, зокрема у результаті повені, злив, зсувів, будівельних робіт. Захворювання, як правило, з’являється знову, коли спори потрапляють у шлунок тварини з травою на пасовищах.
У Чернівецькій області за період з 1986 року захворювання на сибірку серед людей реєструвалися у Новоселицькому районі (1992 рік – 2 випадки с. Бояни, 1993 рік – 1 випадок с. Бояни, 2004 рік – 3 випадки с. Маршинці). Всі випадки були пов’язані з територіями стаціонарно неблагополучних за сибіркою пунктів, яких в області понад 800 (в усіх районах області та м. Чернівці).

Як передається захворювання?
Сибірка, як правило, не передається від тварини до тварини або від людини до людини.  Коли   спори   сибірки   проковтують,    вдихають                 або потрапляють в організм через садна або порізи, вони можуть проростати, розмножуватися і виробляти токсини. Комахи можуть переносити бактерії сибірської виразки між тваринами. Корм для тварин може бути заражений спорами сибірки, якщо він містить кісткову муку заражених тварин. Люди можуть заразитися сибіркою, якщо вони доглядають або беруть участь в забої хворої тварини, або контактують з зараженими продуктами тваринного походження (наприклад м'ясо, кров, шерсть, шкіра, кістки). Зараження сибіркою також може статися внаслідок лабораторних аварій. Крім того, споживачі ін'єкційного героїну можуть заразитися сибіркою через ін'єкції зараженого героїну. Одночасно, Bacillus anthracis завжди займала високі позиції в списку потенційних біологічних агентів, які можуть використовуватися як біологічна зброя і для біотероризму.

Які клінічні прояви сибірки у людей?
Існують три форми сибірки у людей. Для всіх трьох форм хвороби своєчасне звернення за медичною допомогою та своєчасно розпочате лікування мають важливе значення.
Найбільш поширеною є шкірна форма сибірки. Бактерія, як правило, проникає в організм людини через пошкоджені шкірні покриви, наприклад, через порізи або садна, коли відбувається безпосередній контакт зі спорами сибірки. В результаті на шкірі утворюється піднесена над рівнем шкіри пляма, що викликає свербіж. Дуже швидко на місці плями розвивається виразка, яка має чорне забарвлення. Також можуть бути головні болі, болі в м'язах, лихоманка і блювота.
Кишковою формою сибірки можна заразитися при вживанні в їжу м'яса зараженої тварини. Початкові симптоми нагадують симптоми харчового отруєння, одночасно виникають сильні болі в животі, кривава блювота і важка форма діареї.
Найважча і найрідкісніша форма сибірки, що виникає у людини, називається "інгаляційна" або легенева. Ця форма захворювання виникає, коли людина безпосередньо піддається впливу великої кількості спор сибірки, що знаходяться в підвішеному стані в повітрі, і вдихає їх. Перші симптоми аналогічні симптомам звичайної застуди, але вони можуть швидко прогресувати і приводити до серйозних проблем дихання і шоку.

Чи можу я заразитися сибіркою від іншої людини?
У разі шкірної форми сибірки існує невеликий ризик прямого інфікування від виразок на тілі іншої людини. Інгаляційна форма сибірської виразки не може передаватися від людини до людини: зараження може відбутися тільки при безпосередньому вдиханні спор сибірської виразки.

Як лікується сибірка у людей?
При будь-якій формі зараження людей на сибірку потрібна госпіталізація. Тим, хто мав ризик одночасного інфікування, призначається профілактичне лікування. Збудники сибірки чутливі до антибактеріальних препаратів. Завжди дотримуйтесь рекомендацій лікаря щодо приймання антибіотиків, ні в якому разі не можна скорочувати курс лікування. При виникненні будь-яких побічних ефектів, будь ласка, відразу ж зверніться до лікаря. Не намагайтеся застосовувати антибіотики або будь-які інші препарати для самолікування або профілактики без попереднього отримання медичної консультації.

Чи існує вакцина проти сибірки?
Проти сибірки існують вакцини, які застосовуються для людей і тварин. Вакцини для тварин використовуються для профілактики сибірки в тваринництві. Вакцини для людей є в обмеженій кількості і використовуються в світі для захисту тих контингентів, чия діяльність безпосередньо пов'язана з ризиком зараження сибіркою.

Як можна запобігти захворюванню на сибірку?
Профілактика захворювання у тварин захистить здоров'я людини. Переривання циклу перенесення інфекції є основним заходом профілактики  сибірки у тварин. При виявленні потенційного вогнища зараження, його необхідно негайно знищити.
У разі виникнення поодинокого випадку або спалаху захворювання у тварин, протиепідемічні заходи складаються з безпечного знищення тваринних трупів, знезараження інфікованих об'єктів і предметів, використовуваних для тестування і знищення трупів тварин, а також ініціювання лікування і / або вакцинації інших тварин, в залежності від обставин. Кращим способом знищення трупів інфікованих тварин є спалювання. Розкривати трупи тварин заборонено, так як при доступі кисню з повітря бактерії утворюють спори.
Раннє виявлення випадків та спалахів, карантин заражених приміщень, знищення хворих тварин і предметів, через які може передаватися інфекція, а також проведення відповідних санітарно-гігієнічних заходів на бойнях і молочних підприємствах забезпечує безпеку продуктів тваринного походження, призначених для споживання людиною.

Якщо домашня тварина хворіє на сибірку або щойно загинула, чи можна використовувати м'ясо і шкіру такої тварини?
М'ясо будь-якої хворої тварини, поведінка якої виглядає дивно або раптово загиблої тварини, не повинно використовуватися ні для виробництва продуктів харчування, ні для виготовлення будь-яких інших продуктів, так як тварина могла загинути від інфекційного захворювання. Всі частини тварини, яка загинула від сибірки, повинні бути безпечно знищені.

Дотримуйтеся чинних в Україні правил в галузі ветеринарної медицини  при забої тварин, так як ці заходи призначені для забезпечення безпеки харчових продуктів, а також безпеки людей, які беруть участь в забої.

 

 

НАВІГАЦІЯ