Профілактика аскаридозу

Хвороба належить до геогельмінтозів. Джерелом інвазії є людина та домашні тварини - собаки і кішки.  В організм людини дозріле яйце потрапляє разом з немитими овочами, фруктами, водою або в результаті спілкування з домашніми вихованцями.
Через 2-З місяці після зараження починається виділення яєць аскарид з калом, і вони потрапляють у грунт, де дозрівають. Сприйнятливість висока. Частота ураження дітей вища, ніж дорослих.
Личинки аскарид досить рухливі і швидко розносяться в легені, печінку, бронхи, шлунково-кишковий тракт з током крові. Весь період міграції личинок триває не більше 14 днів і закінчується в тонкому кишечнику, де аскариди розвиваються в дорослу особину і починають активно розмножуватися. Людина є кінцевим носієм хробака.
Клініка аскаридозу

Хронічна форма захворювання дає про себе знати наявністю наступних симптомів:

Лікування аскаридозу
Лікування в амбулаторних і стаціонарних умовах. Ефективність лікування оцінюється при здачі повторного аналізу через 14 днів після закінчення прийому препарату.

Профілактика аскаридозу
Обстеження населення і дегельмінтизація. Охорона грунту городів і садів від забруднення фекаліями. Ретельне миття і ошпарювання овочів і фруктів.
Аскаридоз є найпоширенішим глистових захворюванням людини і тварин. Його профілактика включає в себе ретельне дотримання основних правил особистої гігієни перед їжею, після робіт на присадибній ділянці, відвідування туалету, спілкування з домашніми вихованцями.

 

За І півріччя 2014 року в м. Чернівцях зареєстровано 437 випадків захворювань на аскаридоз, за аналогічний період минулого року зареєстровано 340 випадків. Питома вага дитячого населення складає 73% від загальної кількості захворілих. Найбільший відсоток уражених дітей спостерігався у віковій категорії від 1 до 4 років – 32,4% та у віковій категорії від 5 до 9 років – 30,4%.
Серед дорослих більше уражених у віковій категорії від 28 і старше - 23,1%.

 

 

Начальник відділу епідеміологічного
нагляду Чернівецького міського управління
Головного управління     
Держсанепідслужби у Чернівецькій області                         Вострікова І.С.

 

 

НАВІГАЦІЯ