17 вересня - День безпеки пацієнтів в Україні

Україна проводить важливі заходи, спрямовані на розвиток прав пацієнтів, які враховуються в реформі системи охорони здоров'я.
Так, визнаючи забезпечення безпеки пацієнтів одним із важливих елементів надання якісної допомоги, Указом Президента України установлено в Україні День безпеки пацієнтів, який буде відзначатися щорічно 17 вересня – у Всесвітній день забезпечення безпеки пацієнтів. Указ Президента України це важливий крок імплементації положень Декларації про розвиток прав пацієнтів у Європі та Європейської Хартії пацієнтів у законодавстві України.
Для захисту прав пацієнтів в Європі прийняли два документи – Декларацію про розвиток прав пацієнтів, яка прийнята на нараді ВООЗ в Амстердамі у 1994 р., і Європейську Хартію пацієнтів, яка прийнята на нараді великих організацій громадського суспільства країн ЄС у Римі в листопаді 2002р.
У сучасній охороні здоров'я до прав пацієнтів відноситься:
1. Право на повагу часу пацієнта – право отримувати необхідне лікування якомога швидше і в межах заздалегідь встановленого часу на будь-якому етапі лікування.
2. Право на дотримання стандартів якості – право доступу до високоякісних медичних послуг та дотримання існуючих стандартів якості.
3. Право на безпеку при отриманні медичної допомоги – право бути убезпеченим від заподіяння шкоди, яка обумовлена непрофесійною роботою медичного персоналу або медичної установи.
4. Право на доступ до сучасних досягнень – право доступу до найсучасніших медичних процедур, незалежно від економічних ті фінансових можливостей.
5. Право на уникнення невиправданих страждань і болю – право на усунення, наскільки це можливо, страждань і болю на будь-якій стадії хвороби.
6. Право на індивідуальне лікування – право на застосування діагностичних та лікувальних програм, які максимально відповідають стану здоров'я пацієнта.
7. Право на компенсацію за заподіяну фізичну або моральну шкоду у результаті проведеного медичного втручання.
8. Право на активну громадську позицію, включаючи можливість здійснювати діяльність, спрямовану на захист прав населення в галузі медичної допомоги та право на участь у формуванні політики у сфері охорони здоров'я.

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» в межах проведення профілактичних та протиепідемічних заходів приймає участь в забезпеченні прав пацієнтів на профілактичні заходи та безпеку. Особлива увага приділяється питанню інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я області.

                  

 

НАВІГАЦІЯ