Профілактика  ботулізму.

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється облік та епідеміологічне розслідування харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму.

З початку 2018 року в області зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь у побуті, що викликані збудником ботулізму, внаслідок яких постраждало 3 людини (у тому числі 1 дитина). При проведенні епідеміологічних розслідувань встановлено, що причиною харчових отруєнь стало вживання м’ясних консервів домашнього приготування.

Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій - збудників ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що містять ботулотоксин.

Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Як правило, починається хвороба з таких симптомів - нудота, блювання,  біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години.

В подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).

Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.
Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше доправити до лікувально-профілактичного закладу.

З метою профілактики та попередження захворювання на ботулізм Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

1. В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
2. Не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.
3. При виготовленні в домашніх умовах  м'ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації.
4. Овочі та фрукти ретельно очищати від частинок грунту.
5. Консервація перестиглих плодів неприпустима.
6. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.

 

 

НАВІГАЦІЯ