Вбережіть себе від  ботулізму!

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється облік та епідеміологічне розслідування харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму.

З початку 2018 року в області зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь у побуті, що викликані збудником ботулізму, внаслідок яких отруїлось 3 людини (у тому числі 1 дитина). При проведенні епідеміологічних розслідувань встановлено, що причиною харчових отруєнь стало вживання м’ясних консервів домашнього приготування.
В Україні з початку 2018 року було зафіксовано 39 випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких отруїлось 45 людей, 4 людини померло.

Ботулізм - небезпечне захворювання, яке виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування заражених ботулотоксином - речовиною, яку виробляють бактерії ботулізму.

Ботулотоксин  практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години хворий відчуває себе дуже ослабленим, його лихоманить, з'являється дискомфорт у шлунку. Далі у хворих приєднуються зорові розлади: розмитість образів, ефект туману перед очима, поява мушок. Коли захворювання переходить в активну стадію, то хворий відчуває сильні м'язові болі, сухість у роті, з'являються запори. У хворих одночасно розвиваються прояви «очного» синдрому, порушення ковтання і поява осиплости голосу і гугнявість. У ряді випадків спостерігається розвиток патології лицевих нервів: обличчя німіє і застигає в одній позі, створюючи ефект «маски».

Найнебезпечнішим проявом ботулізму може стати миттєвий розвиток дихальної недостатності. Хворий раптово починає задихатися, з'являється тахікардія. Якщо допомога не буде надана вчасно, пацієнт може померти від нестачі кисню протягом 3-4 годин.

Ботулізм - захворювання, що викликає незворотні наслідки, і може призводити до смерті хворого, тому займатися самолікуванням категорично не можна. При перших проявах захворювання негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи профілактики ботулізму, ніж лікувати його. Для цього необхідно дотримуватися чистоти і санітарних умов на кухні, де йде приготування їжі. Ретельно дотримуватись технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів в домашніх умовах.

Найбільш небезпечні продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, так як в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим, в цілях профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини  - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°.

Відмовтеся від покупки консервованих домашніх грибів, м'яса і риби з рук  в місцях стихійної тогівлі. 

В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута та деформована.

 

 

НАВІГАЦІЯ