Як запобігти ботулізму

Наприкінці літа  кожна господиня намагається зробити якнайбільше консервацій на зиму. І це не дивно. Хто не любить посмакувати маринованих грибочків, компотів, м’ясних та рибних консерв? Однак, ці настільки улюблені "делікатеси" можуть бути причиною винекнення смертельно небезпечного інфекційного захворювання - ботулізма.
З початку 2018 року в області зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь у побуті, що викликані збудником ботулізму, внаслідок яких постраждало 3 людини (у тому числі 1 дитина). При проведенні епідеміологічних розслідувань встановлено, що причиною харчових отруєнь стало вживання м’ясних консервів домашнього приготування.

Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій - збудників ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що містять ботулотоксин або містять спори збудника ботулізму.

Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому - хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години.

В подальшому з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору - одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).        
З метою профілактики та попередження захворювання на ботулізм Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

1. В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
2. Не споживати м’ясні та рибні вироби з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.
3. При виготовленні в домашніх умовах м'ясних, рибних, грибних і овочевих заготовок дотримуватись всіх правил стерилізації.
4. Овочі та фрукти ретельно очищати від частинок грунту.
5. Консервація перестиглих плодів неприпустима.

6. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.

 

 

НАВІГАЦІЯ