Обережно ботулізм!


___Ботулізм - небезпечне токсико-інфекційне захворювання, що протікає з ураженням нервової системи та викликається паличкою ботулізму Clostridium botulinum.
___Захворювання виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином - речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Інфекція потрапляє в організм через слизові оболонки дихальних шляхів, шлунково-кишковий тракт, пошкоджену шкіру та легені. Ботулізм може проявлятися у вигляді одиничних отруєнь або у вигляді отруєнь цілих груп людей. В даний час найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов'язані з вживанням солоної риби (таранки) та консервів домашнього приготування. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60 %. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.
___Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якої паличка ботулізму потрапляє в навколишнє середовище і перетворюється в спори, які здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з ґрунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється токсин (ботулотоксин), що є сильною отрутою й не руйнується шлунковим соком. Оптимальний ріст та токсиноутворення відбувається при температурі від 22° до 37°С. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій. Як правило, ботулотоксин накопичується в консервах, солоній рибі, ковбасі і шинці, грибах і в інших подібних продуктах, приготованих з порушенням технології, особливо в домашніх умовах. Крім харчового ботулізму, іноді трапляються поодинокі випадки захворювання у дітей до року, яких годували штучними сумішами, що містять мед. Медики припускають, що спори бактерій заносяться з пилом на нектар квітів, з якого бджоли виробляють мед; потім такий заражений мед потрапляє в дитяче харчування.
___Інкубаційний період від моменту зараження до появи симптомів може бути від 1 години до 2-3 діб, іноді до 10 днів. Токсин, потрапляючи в організм, надходить у кров і розноситься по всіх відділах, порушуючи при цьому роботу нервових клітин, що відповідають за передачу збудження до м'язів. При ботулізмі уражаються практично всі черепні м'язи: м'язи очей, гортані, глотки, дихальні м'язи. Виникають бульбарний (порушення мови і ковтання) і паралітичний синдроми. Смерть, як правило, настає в результаті гострої дихальної недостатності або від раптової зупинки серця.

___З метою профілактики захворювання на ботулізм Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:

- не купувати консервів, в’яленої та копченої риби, м'ясо-ковбасних виробів домашнього приготування;
- перед вживанням консервів, особливо домашнього приготування, необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо;
- продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°С;
- не можна вживати в їжу консерви (м'ясні і овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.

 

НАВІГАЦІЯ