Ботулізм в Чернівецькій області!

В 2017 році, станом на 16.06.2017 в Чернівецькій області зареєстровано 3  випадки ботулізму серед двох дорослих з Сторожинецького, Кіцманського районів та дитини з Герцаївського району.
Всі випадки виникли внаслідок вживання консервації домашнього приготування - м'ясного паштету.
Ботулізм - хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Збудник (Clostridium botulinum) існує в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин).
Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин.
  Клінічні критерії ботулізму.

  1. Харчовий і рановий ботулізм: двобічні порушення з боку черепних нервів – диплопія (двоїння предметів), нечіткість зору, дисфагія (розлад ковтання, зміна тембру голосу), бульбарна недостатність;   периферійні симетричні парези;
  2. Ботулізм немовлят: запор, млявість, поганий апетит, птоз, дисфагія, загальна м’язова слабкість.

Цей варіант ботулізму зазвичай зустрічається у немовлят (до 12-ти місяців), але може виникнути також у дітей старше 12-ти місяців, а іноді і у дорослих зі змінами шлунково-кишкової анатомії і мікрофлори.
У важких випадках, при поразці дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених, зіпсованих продуктів.
При домашньому консервуванні овочів, фруктів,  грибів, м'яса, необхідно ретельно дотримуватись технології консервування та правил стерилізації.
В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Для лікування хворих використовується Сироватка протиботулінічна, якої на сьогодні в Україні немає: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170609_b.html

 

 

 

НАВІГАЦІЯ