До Дня Чорнобильської катастрофи

26 квітня 1986 року сталася трагічна подія для всього світу -  аварія на Чорнобильській АЕС. Чорнобильська   катастрофа   створила  на  значній  території України та інших держав надзвичайно небезпечну для здоров'я людей і  навколишнього природного середовища  радіаційну  обстановку.  Україну  було   оголошено зоною екологічної катастрофи.

В Україні, що постраждала від Чорнобильської катастрофи, в рамках санітарно-гігієнічного моніторингу існує безперечна необхідність проведення радіаційно-гігієнічного моніторингу. У Чернівецькій області радіаційний моніторинг об’єктів довкілля здійснюється фахівцями Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

На даний час до зон радіоактивного забруднення  віднесено 8 населених пунктів Чернівецької області (с.Киселів – Кіцманський р-н; с.Веренчанка, с.Кадубівці, с.Йосипівка, с.Звенячин, с.Бабин, с.Вимушів, с.Рудка).

 Так, в рамках радіаційного моніторингу на зазначених вище територіях проводились виміри потужності поглиненої дози зовнішнього випромінювання в приміщеннях дитячих освітніх установ, на  відкритій місцевості, дослідження на вміст природних радіонуклідів у будівельних матеріалах та мінеральній сировині. За результатами проведених інструментально-лабораторних досліджень рівні потужності поглиненої   дози зовнішнього гаммма-випромінювання в повітрі приміщень  дитячих навчальних закладів не перевищували 30 мкР/год-1, значення потужності експозиційної дози на відкритій місцевості коливається в межах 14-19 мкР/год-1. Також, у досліджених зразках будівельних матеріалів з Киселівського родовища Кіцманського району ефективна питома активність природних раділонуклідів (радію -226, торію-232, калію-40) складає не більше 370 Бк ∙кг -1. Це означає, що такі будівельні матеріали можуть використовуватись для всіх видів будівництва без обмежень.

Крім того, постійно проводяться роз’яснення серед населення постраждалих територій щодо впливу радіаційних чинників на здоров’я людини.

 

 

 

 

НАВІГАЦІЯ