Враховані ризики – безпечна подорож

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), станом на 26 вересня 2017 року, в області Лаціо (Італія), включаючи прибережні райони Анціо, Латину та місто Рим, зареєстровано 183 випадки захворювання на чикунгунью. З них 109 випадків підтверджені і 74 -  розслідуються (у всіх випадках існує епідеміологічний зв'язок з областю Лаціо). Ще три підтверджених випадки зареєстровано в інших областях країни - у всіх випадках пацієнти здійснювали поїздку в Анціо.

За оцінками експертів ВООЗ існує ризик подальшої передачі інфекції. Це пов'язано з тим що,:

  1. переносник збудника хвороби – комарі роду Aedes albopictus -  знаходиться в процесі поширення по всьому Середземноморському басейні;
  2. в минулому даний переносник демонстрував здатність викликати тривалі спалахи чикунгуньї;
  3. область, в якій реєструються випадки захворювання, є густонаселеною і часто відвідуваною туристами, особливо в літні місяці.

Чикунгунья - вірусна хвороба, що передається людині через укус інфікованого комара, викликає лихоманку і сильний біль в суглобах. Серед інших симпотомів можуть бути: м'язевий, головний біль, нудота, втома і висип. Біль в суглобах часто буває виснажливим ​​і може варіюватися за тривалістю. Вірус здатен викликати гостру, підгостру і хронічну хворобу. Ліків від цієї недуги немає, і лікування сфокусовано на полегшенні симптомів. Одним із значних факторів ризику захворювання на чикунгунью є близькість місць розмноження комарів до місця проживання людей.

Хвороба, в основному, поширена в Африці, Азії і Індостані. У 2007 році передача інфекції була вперше зареєстрована в Європі, на північному сході Італії. Під час цього спалаху було зафіксовано 217 лабораторно підтверджених випадків захворювання.

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» просить враховувати дану інформацію при плануванні поїздок та, одночасно, з метою профілактики  захворювань, що передаються через укуси комах, рекомендує:

  1. носити одяг із довгими рукавами, штани;
  2. на відкриті ділянки тіла наносити репеленти – речовини, які відлякують комарів (креми, мазі, лосьйони, аерозолі);
  3. для попередження зальоту комарів в приміщення вікна повинні бути оснащені антимоскітною сіткою;
  4. при виявленні комах, які залетіли в помешкання їх знищують механічно або за допомогою аерозольних інсектицидів, електрофумігаторів. Також у приміщенні слід прибрати ємності, наповнені водою, оскільки вони є місцем існування і розмноження комарів.

Довідко: слово чикунгунья має африканське походження. Мовою кімаконде слово означає «стати викривленим», що відповідає зовнішньому вигляду згорблених людей, які страждають від болю в суглобах.

 

 

НАВІГАЦІЯ