Чума на Мадагаскарі

 «З 23 серпня по 30 вересня 2017 року на Мадагаскарі було зареєстровано всього 73 випадки можливого, ймовірного і підтвердженого інфікування легеневою чумою, в тому числі 17 випадків, що закінчилися летально. Діагноз був підтверджений Мадагаскарським інститутом Пастера за допомогою ПЛР або тестів для експрес-діагностики» - йдеться у інформаційному повідомленні Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Станом на 30 вересня випадки легеневої чуми були зареєстровані в 10 містах. До трьох, найбільш охоплених спалахом районів, належать: столиця країни Антананаріву і передмістя (27 випадків, 7 смертей), Тоамасіна (18 випадків, 5 - смертельних) і Фаратсіхо (13 випадків, 1 - смертельний). Крім 73 випадків легеневої чуми з 1 серпня по 30 вересня було зареєстровано 58 випадків бубонної чуми, включаючи 7 смертей.
На Мадагаскарі чума є ендемічною хворобою. Випадки захворювання (як правило, бубонної чуми) реєструються практично щороку під час епідемічного сезону (вересень-квітень). Однак зараз випадки легеневої чуми зареєстровані поза ендемічними районами.

Наразі відомо про можливий випадок інфікування легеневою чумою, завезений із Мадагаскару на Сейшельські Острови, про що 10 жовтня 2017 року інформувало місцеве Міністерство охорони здоров'я.  

Основні відомості про чуму

Чума є небезпечною  хворобою, яка передається людині через контакти з інфікованими тваринами (переважно гризунами), через укус інфікованих бліх.

Залежно від шляху передачі інфекції виділяють три форми захворювання: бубонну, септичну,  легеневу чуму.

Легенева чума - найбільш вірулентна форма захворювання, здатна спровокувати серйозну епідемію, оскільки передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період може бути надзвичайно коротким і становити 24 години. Як правило, легенева чума розвивається на пізніх стадіях бубонної чуми в результаті поширення інфекції в легені. Без лікування легенева форма чуми завжди закінчується летально.

Клінічно хвороба проявляє себе раптовою гарячкою до 390 С і вище, загальною слабкістю, болем голови і м'язів, нудотою, блюванням. Для бубонної форми властиві болючі збільшені лімфатичні вузли (бубони); для легеневої - кашель з кров'янистим мокротинням, біль у грудях.

Лікується захворювання антибактеріальними препаратами, для профілактики інфекції використовують вакцину.

Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» просить враховувати дану інформацію при плануванні поїздок та, з метою уникнення ризиків для здоров'я під час подорожей рекомендує дотримуватись наступних правил:

  1. уникати контакту з дикими тваринами та трупами загиблих тварин;
  2. захищати себе від укусів бліх  застосовуючи репеленти для індивідуального захисту від москітів, які також ефективні проти бліх та інших комах;
  3. утримуватись від тісного контакту з хворими особами;
  4. у разі нездужання (раптове підвищення температури, збільшені болючі  лімфатичні вузли або задишка з кашлем і/або виділення крові з мокротинням) невідкладно звернутись за медичною допомогою.

 

 

НАВІГАЦІЯ