До уваги власників свиней!

Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней  в Україні та таких сусідніх країнах, як Румунія, Польща, є складною.

АЧС-високозаразнаінфекційна хвороба, яка за дуже короткий термінзнищує все поголів’я у  господарстві. Інкубаційнийперіодафриканськоїчуми  триваєвід 3 до 12 діб.

При виникненнізахворювання в населеномупунктізабороняєтьсяпроводитизабій та  утримання свиней впродовж 6 місяців.Вірус хвороби може зберігатися  в м’ясі інфікованих свиней до півроку,  в охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженному м’ясі (—20 °C) — безкінечно,  в копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше,   при 50 °С вірус гине впродовж години.

Для того, щобвберегти свиней від  африканськоїчуми свиней, Головне управлінняДержпродспоживслужби в Чернівецькійобластірекомендує:
– щодняоглядатитварин;
–не купувати корми і кормові добавки невідомогопоходженняв невстановленихторговихмісцях;
– не згодовуватитваринамхарчовівідходи і відходи, отриманіпісля забою свиней;
– не купуватиживих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановленихторгових точках без ветеринарнихсупровіднихдокументів та відповідного маркування;
– проводити заходи по боротьбі з гризунами та комахами;
– не допускативідвідуваннявиробничихприміщеньсторонніми особами;
– утримувати свиней в закритихприміщеннях;
– не проводитиподвірнийзабій і реалізаціюсвинини без ветеринарного передзабійногооглядутварин і ветеринарно-санітарноїекспертизим’яса та продуктів забою фахівцямидержавноїслужбиветеринарноїмедицини;
– післявідвідинлісудезінфікуватиодяг та взуття, мити руки з милом, а краще — прийняти душ;
– при  полюванні на дикихкабанівні в якомуразі не згодовуватиїхнірешткидомашнімсвиням;
– при підозрі на африканську чуму свиней слідвідразузвернутись до лікаряветеринарноїмедицини.

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!

Якщо у Вас виникли будь – якіпитаннястосовноутримання свиней та африканськоїчуми свиней, до ваших послугГарячателефонналінія (0372-55-34-09, 55-75-81) (+38 095 330 11 04). Тут Ви зможетеотримативідповіді на усіВашізапити.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ