18 вересня – всесвітній день моніторингу якості води!

Починаючи з 2003 року щорічно у всьому світі відзначають цей день. Ініціатива цього свята належить американському Фонду чистої води. Свято стало інформаційно-освітньою програмою, яка спрямована на підвищення обізнаності усього світу в тому, що є проблеми водних ресурсів, і щоб всі брали участь у захисті води від забруднень. Адже від якості води, її складу, залежить здоров'я всього людства.

Вода - це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вода – незамінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин та рослин. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду. Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання. Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров'я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення. Багато з цих захворювань є смертельними або ж з тяжким перебігом.

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» у рамках державної системи моніторингу довкілля з метою гігієнічної оцінки безпечності та якості питної води постійно  проводиться моніторинг  ії  якості.

Так, за 8 місяців поточного року досліджено 485 проб води централізованого водопостачання за санітарно-хімічними та 468 проб за бактеріологічними показниками. Відхилення від нормативів за санітарно-хімічними показниками встановлено у 8  пробах, а за бактеріологічними показниками  у 15  пробах. Також досліджено 201 пробу води громадських криниць з яких 22 не відповідали нормативам за  санітарно-хімічними показниками та 20 за бактеріологічними показниками.

З метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей віком до 3-х років за 8 місяців поточного року досліджено 1213 проб води індивідуальних джерел водопостачання на вміст нітратів, перевищення встановлено у 40  пробах.

При виявленні відхилень результати досліджень скеровувались власникам та запроваджувались заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.

 

 

НАВІГАЦІЯ