5 червня Всесвітній день охорони навколишнього середовища

      

___Щороку 5 червня світова громадськість відзначає  Всесвітній день навколишнього
середовища.             

___15 грудня 1972 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім
днем навколишнього середовища (резолюція 2994 (XXVII)), який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Вибір цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. На конференції були присутні повноважні представники 113 держав світу. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища .___

___«Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами» — так було поставлене питання в цьому зверненні.      

___Кожен для себе повинен знайти шляхи, для покращання навколишнього середовища. Можливо, хтось прибере сміття в своєму дворі, а дехто просто не залишить слідів свого перебування на природі.     

___Слід зазначити, що у Чернівецькій області першими кроками для вирішення цього питання було проведення місячників санітарної очистки та благоустрою населених пунктів, які розпочали проводити, із ініціативи санітарно-епідеміологічної служби області, з 1992 року. Дана ініціатива була підтримана владою і місячники санітарної очистки проводяться  донині. Щорічно, у період санітарної очистки ліквідується від 1000 до 4000 стихійних сміттєзвалищ, прибираються береги річок, лісосмуги вздовж автодоріг та зализничих колій, облаштовуються  майданчики відпочинку, ремонтуються та дезінфікуються громадські криниці, проводиться благоустрій існуючих сміттєзвалищ тощо.  Наприклад, у період проведення весняного місячника 2015 року було прибрано 3905,5 га територій, ліквідовано 1204 несанкціонованих сміттєзвалища, вивезено 5678,2 м3 побутових відходів, зібраних на несанкціонованих сміттєзвалищах.___

___Закладами та установами Держсанепідслужби  щорічно здійснюється лабораторний контроль за станом об’єктів навколишнього природного середовища. Так, у 2014 році  державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» відібрано 604 проби води з відкритих водоймищ у створах спостереження на санітарно-хімічні показники та 495 проб на мікробіологічні показники, з досліджених проб 5 (0,8%) не відповідали вимогам  ДСанПіН 2.2.4-171-10 по хімічних показниках (2013 рік – 0%) та 21 ( 4,3%) по бактеріологічних  показниках (2013 рік - 6,0%).
___Досліджено 425 проб грунту на хімічні показники, в тому числі 65 проб  досліджено на пестициди та 203 проби на солі важких металів, відхилень від нормативів не встановлено. Досліджено 367 проб грунту на мікробіологічні та 203 проби на паразитологічні показники, з них 11 (3,0%) не відповідали нормативам по бактеріологічних показниках проти 14 (4,5%) за 2013 рік та 8 (3,9%) по паразитологічних показниках проти 5 (2,2%) за 2013 рік.
___Досліджено 723 проби атмосферного повітря на території міських поселень та 854 проби на території сільських поселень. Перевищення ГДК атмосферного повітря виявлено у 8 пробах, в т.ч.  2 – на пил, 3 – на сірководень та 3 на хлор і його сполуки на території міських поселень. В 2013 році перевищення ГДК не виявлялись.     

 __Питання охорони довкілля актуальне на сьогоднішній день, але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів.       

___Саме від нас залежить наше майбутнє!

 

НАВІГАЦІЯ