Рекомендації населенню щодо необхідності проведення періодичного очищення та дезінфекції колодязів

Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються мишоподібними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших.
Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні ґрунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі. Інфікування ґрунтової води може відбутися як у ґрунтовому потоці, так і в шахтних колодязях при потраплянні до них виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами.
Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.
Дезінфекцію колодязів проводять за епідемічними показаннями: при встановленні бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті сильних злив, а також з профілактичною метою: очищення та ремонт колодязя, при погіршенні якості води).
Знезараження води у колодязях проводиться передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.
Слід зазначити, що дезінфекція води дає тимчасовий ефект, тому якщо є постійне джерело забруднення – затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо, користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.
Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб повинна бути чистою та безпечною для вживання, для цього необхідно утримувати колодязь в належному санітарному стані, своєчасно проводити ремонт, очищення та дезінфекцію.


 

 

 

НАВІГАЦІЯ