Дирофіляріоз в Україні у 2017 році та його профілактика.

За даними аналізу епідеміологічної ситуації, у 2017 році дирофіляріоз місцевого характеру виявлявся на 19 адміністративних територіях України, де було зареєстровано 79 спорадичних випадків.
Всього за останні 10 років було зареєстровано 1572 випадки дирофіляріозу людей, найбільше хворих, від числа всіх виявлених, було зареєстровано у м. Києві – 140 та областях: Дніпропетровській – 159,   Донецькій – 152, Запорізькій – 135, Миколаївській – 109, Херсонській – 93, Одеській, Луганській та Сумській – по 79, Харківській – 77,
Чернігівській – 73, Черкаській – 71, Полтавській 68. В Чернівецькій області в 2017 році зареєстрований 1 випадок дирофіляріозу у мешканця Кіцманського району.

Дирофіляріоз – небезпечне природно-осередкове, гельмінтозне захворювання собак, кішок і диких ссавців. На дирофіляріоз хворіє і людина. Від тварини до тварини і від тварин – людині захворювання переносять кровосисні комахи, в основному комарі, які є проміжними хазяями для дирофілярій. Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається.
Інкубаційний період – від одного місяця до двох років. Клініка захворювання визначається локалізацією гельмінта. Найчастіше спостерігається ураження очей (в 45% всіх виявлених випадків), голови і шиї (17%), тулуба (13%), рук (12%) та ніг (8%).
Ураження очей супроводжується появою вузлів під шкірою вік або кон’юнктивою, іноді їх розповсюдженням в очну ямку. Спостерігається набряк вік, хемоз кон’юнктиви, болі, екзофтальм, сльозотеча та диплопія.
При інших локалізаціях інвазія виявляється безболісною підшкірною пухлиною на відкритих частинах тіла, яка з часом може нагноюватися, свербінням, жаром над нею. Іноді хворі скаржаться на нездужання, головний біль, погіршення зору, особливо при локалізації гельмінта в ділянці обличчя, голови, ока. Можуть реєструватися слабкість, підвищення температури, болю в місці локалізації гельмінта з іррадіацією по ходу нервових стовбурів.    Провідні прояви захворювання на дирофіляріоз людей – поява підшкірних пухлин з відчуттям ворушіння «пухлини», які розташувались на різних частинах тіла. Частіше зустрічаються «атероми» спини, плеча, передпліччя, іноді повік. У більшості випадків це – поодинокі пухлини.
Лікування дирофіляріозу, у більшості випадків - оперативне.

Головними чинниками, які впливають на виникнення і розповсюдження дирофіляріозів в зоні помірного клімату є:
- стан соціально-економічних умов;
- збільшення чисельності безпритульних собак та кішок;
- міграція диких м’ясоїдних тварин, яка не контролюється;
- зміна екологічних умов (потепління клімату) та збільшення чисельності комарів;
- соціальні фактори, які сприяють передачі інвазії впродовж усього року «підвальними» популяціями комарів.
Попередження захворювання людей на дирофіляріоз включає:
- своєчасне лікування тварин як джерела хвороби (здійснюється ветеринарною службою);
- дезинсекційні заходи боротьби з переносником.

Мікрофілярія Dirofilaria immitis

Мікрофілярія Dirofilaria immitis в крові собаки
(мікроскопія, фарбування за Романовським-Гімза)

 

НАВІГАЦІЯ