Для тих хто подорожує

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я особам, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, необхідно:
-  бути обізнаним щодо ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;
- берегтися від укусів комарів;
-  приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики;
-  у разі появи лихоманки негайно звертатись в заклади охорони здоров'я, для своєчасного встановлення діагнозу та призначення адекватного лікування.
         Для захисту від комарів використовують репеленти (речовини, які відлякують комарів). Застосовувати засоби для відлякування комах слід у відповідності до рекомендацій виробника, особливо по відношенню до дітей, уникаючи контакту із слизовими оболонками. Не слід розпилювати репеленти на обличчя, повіки, губи. Повторна обробка репелентами необхідна кожні 3-4 години. Після нанесення засобу необхідно вимити руки. 
         Перебуваючи в тропіках, для захисту від комах під час сну, можна користуватись антимоскітними сітками.
         Відомим засобом захисту також є протимоскітна спіраль. Для швидкого винищування комарів призначені аерозольні спреї. Закриті приміщення для сну слід обробити зазаделагідь.
Туристам у наметових таборах доцільно використовувати репеленти, спіралі та сітки одночасно.
         З профілактичною метою слід обов’язково приймати протималярійні препарати. Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника, що переважає в конкретній зоні, стійкості збудника до препаратів. Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби. 
У разі появи ознак захворювання або будь-якого підвищення температури під час перебування на небезпечних територіях чи після повернення, слід негайно звернутись до лікаря, повідомивши його про виїзд до ендемічної країни.  


 

 

НАВІГАЦІЯ