Результати моніторингових досліджень факторів навколишнього середовища у дошкільних навчальних закладах області
за 9 місяців 2017 року
 

Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»  протягом 9 місяців поточного року проведені   моніторингові дослідження факторів навколишнього середовища у 100 дошкільних  навчальних закладах області.  

Під час моніторингових візитів було відібрано для лабораторних досліджень 104  проби води джерел водопостачання з яких  5 проб не відповідали встановленим нормативам за бактеріологічними показниками  та  6 за  санітарно-хімічними  показниками.

Відхилення встановлені у дошкільних навчальних закладах Сокирянського, Сторожинецького, Кіцманського та Глибоцького районів.  Також досліджено 86 проб води кип’яченої, призначеної для забезпечення питного режиму,  з яких 6 не відповідали нормативам за бактеріологічними показниками (дошкільні навчальні заклади Сокирянського, Сторожинецького,  Глибоцького,  Вижницького районів та міста Чернівці).

В цілях перевірки дотримання санітарно-гігієнічного режиму у дошкільних  закладах відібрано та досліджено 1905  санітарно-гігієнічних змивів - у 39 випадках встановлено їх бактеріальне забруднення. Такі факти виявлені у дошкільних закладах всіх районів окрім Заставнівського,  Хотинського,  Глибоцького  районів та  м.Чернівці.

Відібрано 1190 змивів з овочів та фруктів на кишковий ієрсиніоз та псевдотуберкульоз. За результатами проведених лабораторних досліджень виділено Y. enterocolitica (збудник кишкового ієрсиніозу) у 3-х зразках змивів в закладах м.Чернівці.

Ступінь забруднення об’єктів внутрішнього середовища дошкільних навчальних закладів збудниками паразитарних захворювань в цілому по області склав  0,4 %.

Поодиноко випадки паразитарного забруднення об’єктів довкілля реєструвались у дошкільних закладах Заставнівського, Сторожинецького, Хотинського та Сокирянського районів.

При  проведенні 3233 замірів освітленості у 12 випадках встановлено невідповідність існуючим нормативам, відхилення зафіксовані тільки у дошкільних навчальних закладах Сокирянського району.

Проводились вимірювання рівнів еквівалентної  рівноважної об’ємної активності (ЕРОА) радону-222 у повітрі приміщень закладів та заміри параметрів мікроклімату.

Перевищень нормативів  не виявлено.

При реєстрації відхилень від санітарних норм у зразках води питної, проводилось знезараження самого джерела водопостачання з контрольним відбором проб. При виявленні бактеріально  забруднених об’єктів внутрішнього середовища здійснювались дезінфекційні заходи з наступним відбором змивів. При виділено Y. enterocolitica ( збудник ієрсиніозу)  проводились дератизаційні заходи в овочесховищах закладів та розроблявся комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на запобігання контамінації ієрсиніями продуктів харчування, які підлягають тривалому зберіганню.   

За результатами моніторингу на адресу керівників дошкільних  навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей,  направлені листи з рекомендаціями щодо проведення комплексу профілактичних та протиепідемічних заходів спрямованих на  покращення умов навчання та перебування дітей в установах.

Також окремими листами проінформовано відділи (управління) освіти при районних державних адміністраціях та Управління освіти Чернівецької міської ради.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ