У Тернопільській області ліквідовано вогнище дифтерії

___За результатами бактеріологічного дослідження лабораторією мікробіологічного профілю Держсанепідслужби Тернопільської області виділено збудника дифтерії (Corynebacteriumdiphtheriae, токсигенна, варіант mitis).
___Термінове повідомлення про випадок дифтерії у двадцятишестирічного жителя міста Тернополя до Держсанепідслужби області надійшло у вересні. Пацієнт весь час знаходився на обліку у відомчій медичній службі. Проведено епідрозслідування та протиепідемічні заходи.
___Повторні випадки захворювання не реєструвалися. Вогнище дифтерії ліквідоване.
___В Чернівецькій області випадки дифтерії не реєструвалися понад 10 років.
Довідково:
___Дифтерія - гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Недуга характеризується утворенням сірих нальотів у місці проникнення збудника, найчастіше на слизових оболонках носо-, ротоглотки та дихальних шляхів, загальною інтоксикацією, ураженням серцево-судинної, нервової та сечовидільної системи.
      Збудник розповсюджується при розмові, чханні та кашлі від хворої на дифтерію людини або здорового бактеріоносія дифтерії. Також можлива передача збудника через предмети побуту.
___Дифтерія розпочинається з підвищення температури тіла до 38 С, почервоніння слизової оболонки ротоглотки, появи сірувато-білуватих нальотів у вигляді острівців або суцільних плівок, які важко знімаються шпателем. Біль при ковтанні виражена слабо. Відмічається солодкуватий запах з рота. Захворювання може супроводжуватися набряком шиї, вираженою інтоксикацією, токсичним враженням внутрішніх органів.
___Захворювання протікає особливо важко у людей нещеплених проти дифтерії. Часто у таких людей розвиваються ускладнення: інфекційно-токсичний шок, міокардит, параліч дихальних м’язів та враження нервової системи, які можуть призвести до смерті.
___За перших ознак захворювання необхідно  негайно звертатися до лікувально-профілактичних закладів для своєчасного надання кваліфікованої медичної допомоги.
___Єдиним ефективним засобом профілактики дифтерії є проведення профілактичних щеплень, згідно календаря щеплень, що затверджений в Україні.
___Щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюку проводиться за віком у 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення) та 18 місяців (четверте щеплення).
___Ревакцинацію проти дифтерії та правця проводять у віці 6 років, наступну у 16 років та у 26 років. Подальші планові ревакцинації дорослих проводяться з інтервалом 10 років від попереднього щеплення.  

 

НАВІГАЦІЯ