Дирофіляріоз в Україні та в Чернівецькій області

За  даними аналізу епідеміологічної ситуації, у 2016 році дирофіляріоз місцевого характеру виявлявся на 20 адміністративних територіях України, де було зареєстровано 111 спорадичних випадків.

За останні 10 років найбільше хворих на дирофіляріоз, від числа всіх виявлених, було зареєстровано у м. Києві –138 та областях: Дніпропетровській – 156, Донецькій  – 149, Запорізькій –136, Миколаївській –121, Херсонській –94, Одеській – 85, Чернігівській –81, Луганській та Харківській – по 80,  Полтавській – 74, Черкаській – 73, Сумській – 71. На дирофіляріоз хворіли: непрацюючі – 42; службовці – 18, робітники – 19, пенсіонери – 19; діти, учні, студенти – 9; медперсонал – 3.

Як і в минулому році, майже всі хворі звернулися за  медичною  допомогою самостійно зі скаргами на: свербіж, пересування паразита під шкірою, набряк, почервоніння, підвищення температури тіла, головну біль, недомагання, появу пухлини.

В 2017 році в Чернівецькій області зареєстровано один випадок дирофіляріозу, у мешканця с. Стрілецький Кут Кіцманського району Чернівецької області.

Дирофіляріоз  це небезпечне природно-осередкове, паразитарне захворювання собак, кішок і диких ссавців. На дирофіляріоз хворіє і людина. Від тварини до  тварини, і від тварини до людини захворювання переносять кровосисні комахи, в основному комарі, що є проміжними хазяями для дирофілярій. Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається.

Інкубаційний період – від одного місяця до двох років. Клініка захворювання визначається локалізацією гельмінта. Найчастіше спостерігається ураження очей, голови і шиї, тулуба, рук та ніг. Ураження очей супроводжується появою вузлів під шкірою вік, або кон'юктивою. Спостерігається набряк вік, кон'юктиви, болі та сльозотеча. При інших локалізаціях інвазія виявляється безболісною підшкірною пухлиною на відкритих частинах тіла, яка з часом може нагноюватися, проявлятися свербінням, жаром над нею. Іноді хворі скаржаться на нездужання, головний біль, погіршення зору, особливо при локалізації гельмінта в ділянці обличчя, голови, ока. Можуть реєструватися слабкість, підвищення температури, болі в місці локалізації гельмінта з іррадіацією по ходу нервових стовбурів. Частіше зустрічаються атероми спини, плеча, передпліччя, іноді повік.  

Основними напрямками профілактики дирофіляріозу є зменшення кількості безпритульних тварин, обстеження і лікування домашніх тварин, боротьба з переносниками та захист людини від комариних укусів (використання репелентів та фумігаторів, засітчування вікон).

 

 

НАВІГАЦІЯ