Оперативна інформація по дирофіляріозу

Дирофіляріоз – небезпечне природно-осередкове, гельмінтозне захворювання собак, кішок і диких ссавців. На дирофіляріоз хворіє і людина. Від тварини до тварини і від тварин – людині захворювання переносять кровосисні комахи, в основному комарі, що є проміжними хазяями для дирофілярій. Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається.

Інкубаційний період – від одного місяця до двох років. Клініка захворювання визначається локалізацією гельмінта. Найчастіше спостерігається ураження очей (в 45% всіх виявлених випадків), голови і шиї (17%), тулуба (13%), рук (12%) та ніг (8%).
Ураження очей супроводжується появою вузлів під шкірою вік або кон’юнктивою, іноді їх розповсюдженням в очну ямку. Спостерігається набряк вік, хемоз кон’юнктиви, болі, екзофтальм, сльозотеча та диплопія.

При інших локалізаціях інвазія виявляється безболісною підшкірною пухлиною на відкритих частинах тіла, яка з часом може нагноюватися, свербінням, жаром над нею. Іноді хворі скаржаться на нездужання, головний біль, погіршення зору, особливо при локалізації гельмінта в ділянці обличчя, голови, ока. Можуть реєструватися слабкість, підвищення температури, болю в місці локалізації гельмінта з іррадіацією по ходу нервових стовбурів.    Провідні прояви захворювання на дирофіляріоз людей – поява підшкірних пухлин з відчуттям ворушіння «пухлини», які розташувались на різних частинах тіла. Частіше зустрічаються «атероми» спини, плеча, передпліччя, іноді повік. У більшості випадків це – поодинокі пухлини.

Лікування дирофіляріозу, у більшості випадків - оперативне.

Головними чинниками, які впливають на виникнення і розповсюдження дирофіляріозів в зоні помірного клімату є:
- зміна соціально-економічних умов;
- збільшення чисельності бродячих собак та кішок;
- міграція диких м’ясоїдних тварин, яка не контролюється;
- зміна екологічних умов (потепління клімату) та збільшення чисельності комарів;
- соціальні фактори, які сприяють передачі інвазії впродовж усього року «підвальними» популяціями комарів.
Попередження захворювання людей на дирофіляріоз включає:
- своєчасне лікування тварин як джерела хвороби (здійснюється ветеринарною службою);
- дезинсекційні заходи боротьби з переносником.

Щорічно випадки захворювання на дирофіляріоз серед людей реєструється в Україні. В Чернівецькій області останні випадки зареєстровано були зареєстровані в 2009 році.
28.03.2017 року Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) отримано екстрене повідомлення з офтальмонологічного відділення ОКУ «Чернівецька обласна клінічна лікарня» про випадок дирофіляріозу у мешканця Чернівецької області.

Під час оперативного втручання видалено паразита і встановлено діагноз клінічно: «Дирофіляріоз», з приводу якого надіслано екстрене повідомлення.

Хворий звернувся за медичною допомогою до лікаря-окуліста зі скаргами на почервоніння шкіри, свербіжу та болісних відчуттів у верхній повіці лівого ока.

Видалений паразит доставлено на ідентифікацію в паразитологічну лабораторію Центру, де ідентифіковано збудник захворювання – дирофілярію.

Здійснення комплексу протиепідемічних, протиепізоотичних та профілактичних заходів у домашньому вогнищі здійснюється Центром та Держпродспоживслужбою в Чернівецькій області.

 

НАВІГАЦІЯ