___

Оновлена інформація щодо ситуації з хвороби, спричиненої вірусом Ебола


___За офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на 27 листопада 2014 року,  загальна кількість осіб, що захворіли на хворобу, спричинену вірусом Ебола (ХСВЕ) складає 15 935, в тому числі зафіксовано 5 689 летальних випадки. Серед залучених до епідемічного процесу країн є:
___-  Гвінея – 2134 випадки, в т.ч. 1260 летальних;
___- Ліберія – 7168, в т.ч. 3016 летальних;
___- С’єрра-Леоне  – 6599, в т.ч. 1398 летальних;
___- Малі – 8 випадків, в т.ч. 6 летальних;
___- Нігерія – 20 випадків, в т.ч. 8 летальних;
___- Сенегал – 1 випадок;
___- США – 4 випадки, в т.ч. 1 летальний;
___- Іспанія – 1 випадок.
___Летальність складає 35,7%. Випадки реєструються і серед медичного персоналу – 592 медичних працівники постраждали від ХСВЕ, з них 340 − померли.
Довідково: хвороба, спричинена вірусом Ебола (раніше називалася «геморагічна лихоманка Ебола») - гостра вірусна висококонтагіозна хвороба, що викликається вірусом Ебола та характеризується високою летальністю (50 – 90%). У природі резервуаром вірусу є, головним чином, кажани та мавпи. Вірус Ебола був вперше виявлений у 1976 році в районі річки Ебола на території теперішньої Демократичної Республіки Конго. Відтоді спалахи цієї хвороби періодично реєструються в ряді африканських країн. 
___Перший хворий заразився від інфікованої тварини. Надалі має місце передача вірусу від людини до людини. Вірус поширюється в результаті прямого контакту (через пошкоджену шкіру або слизові оболонки) з кров'ю і біологічними рідинами хворої людини (сеча, фекалії, слина, блювота, сперма) або через контаміновані вірусом об'єкти (наприклад, медичні голки, деякі предмети щоденного вжитку).
___Людина, що була в контакті з хворим, може захворіти впродовж  2 – 21 дня (часто 8 – 10 днів). Ознаками захворювання є лихоманка (швидке підвищення температура тіла 38,6°С та вище ), сильний головний біль, біль у горлі, м'язові болі, блювання, діарея, біль у животі, можуть спостерігатися кровотечі різної локалізації або гематоми інколи висип на шкірі.
___Інфікована людина стає заразною за умови наявності у неї симптомів захворювання. При видужанні, коли зникають симптоми, людина перестає виділяти вірус за виключенням статевого шляху передачі, оскільки вірус може знаходитися у спермі чоловіків протягом 3 місяців (їм рекомендується утримуватися від статевих контактів або використовувати презервативи протягом 3 місяців).
___Хоча при відвідуванні тих країн, де зараз спостерігається епідемія хвороби Ебола, ймовірність зараження є низькою, при відсутності особливої необхідності краще відмовитися від їх відвідування. У разі перебування на їх території слід дотримуватися наступних дій:
___- уникати контакту з хворою або підозрілою на хворобу людиною;
___- часто мити руки з використанням антисептиків, можна користуватись вологими антибактеріальними серветками;
___- уникати контакту з кров'ю та біологічними рідинами будь-якої людини, особливо тих, хто хворий;
___-  не працювати з об'єктами, які можуть бути контаміновані кров'ю або біологічними рідинами інфікованої людини;
___- не торкатися до тіла людини, яка померла від хвороби Ебола;
___- не торкатися кажанів і приматів або їх крові і біологічних рідин, не торкатися та не їсти сирого м'яса цих тварин;
___- у той же час, у разі появи лихоманки (температура тіла 38,6°С та вище) та будь-яких з інших наступних симптомів: головний біль, м'язові болі, діарея, блювання, біль у горлі, біль у животі або нез'ясовні синці чи кровотечі необхідно відразу звернутися за медичною допомогою;
___- обмежити контакти з іншими людьми по дорозі до лікаря, не відвідувати більш ніяких об’єктів, крім лікувального закладу;
      Після повернення з тих країн, де реєструються випадки хвороби Ебола, слід звернути увагу на своє здоров'я та слідкувати за ним протягом 21 дня (щонайменш щоденно проводити термометрію). У разі появи в цей період симптомів описаних вище необхідно звернутися за телефоном за медичною допомогою.
___Необхідно обов’язково попередити лікаря про перебуванні протягом попередніх 21 діб у країнах неблагополучних з хвороби Ебола.


 

НАВІГАЦІЯ