Ентеровірусні інфекції та їх профілактика.

Ентеровірусні інфекції є особливою групою інфекційних хвороб, унікальність, яких визначається великою кількістю серологічних типів збудника. Збудникам характерна здатність до тривалого виживання в об’єктах довкілля, висока контагіозність, різноманітність клінічних проявів захворювань (від безсимптомних форм до важких неврологічних уражень).
Хворіють переважно діти й особи молодого віку. Серозний менінгіт – одна з частих і важких форм ентеровірусної інфекції. Нерідко ентеровірусні інфекції перебігають за типом ентеритів та гострих респіраторних захворювань.
Джерелом ентеровірусної інфекції є хвора людина або здоровий носій. Передається вірус повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхами. Факторами передачі вірусу можуть бути харчові продукти, овочі, вода, брудні руки, предмети побуту, які забруднені ентеровірусами (при фекально-оральному зараженні) та слизові виділення з носоглотки (при інгаляційному зараженні).
Основу профілактики складає комплекс санітарно-гігієнічних заходів, направлених на запобігання забрудненню об’єктів зовнішнього середовища збудниками. Дотримання правил видалення і знешкодження нечистот і забезпечення населення безпечними в епідеміологічному відношенні харчовими продуктами та водою. Необхідне суворе дотримання правил особистої гігієни. Своєчасне виявлення хворих та звернення за медичною допомогою.
З метою попередження виникнення ентеровірусних інфекцій Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує населенню:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- не вживати воду з незнайомих джерел;
- вживати лише ретельно вимиті фрукти та овочі;
- при  перших   ознаках   захворювання   (головний  біль,  відсутність  апетиту, нудота, блювання, біль у животі, пронос, підвищення температури тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

НАВІГАЦІЯ