Епіднагляд стане одним із

напрямів громадського здоров’я

___Під час розширеного засідання Колегії Держсанепідслужби України фахівців відомства ознайомили із векторами подальшого розвитку громадського здоров’я у країні.
___«Розвиток громадського здоров’я має колосальну увагу з боку наших міжнародних партнерів, - зазначив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець. – Ми на початковому етапі великих змін системи до якої ми звикли. І саме цей напрям набуває ваги у розвитку сучасної системи охорони здоров’я».
___«Система нашої профілактичної медицини повернулася у сферу охорони здоров’я, - зазначив Святослав Протас, т.в.о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України. - Функція, що передана до Міністерства охорони здоров’я основна медична складова нашої діяльності. Ми підтверджуємо свій статус лікарів і зможемо реалізовувати його на нових засадах».
___Фахівці Держсанепідслужби України готові змінити формат своєї діяльності і стати у новій системі громадського здоров’я партнерами бізнесу. Адже фаховий рівень дозволяє їм зайняти нішу експертів із наявною потужною лабораторною базою.
___За словами Святослава Протаса, гігієністи також не опиняються поза увагою, адже епіднагляд в європейському розумінні обіймає профілактику як інфекційної так і неінфекційної захворюваності. Адже нині 80 % проблем із здоров’ям пов’язані із розвитком саме неінфекційних захворювань.
___Згідно Міжнародних медико-санітарних правил 2005 року, «епіднагляд» - систематичний і безперервний збір, накопичення  та аналіз даних медико –санітарного призначення і своєчасне поширення медико-санітарної інформації для оцінки і необхідних заходів у області суспільної охорони здоров'я.

___Довідково
___Напередодні на Урядовому порталі з’явилися зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», які функції із реалізації державної політики у сфері епідеміологічного нагляду (спостереження) виключено із функцій новоствореної Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
___Іншою постановою Кабінет міністрів вносить зміни до Положення про Міністерство охорони здоров’я, яким покладає на МОЗ України повноваження із забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері епідеміологічного нагляду (спостереження).

                                      Згідно інформації Держсанепідслужби України

 

 

НАВІГАЦІЯ