Про спалахи інфекційних хвороб в Україні та в Чернівецькій області
за 2016 рік

Відповідно до інформації з Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України» за 12 місяців 2016 року було зареєстровано 166 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції (ГКІ), вірусний гепатит А (ВГ А), під час них постраждало 3140 осіб, із них 1563 - діти.

Слід зазначити, що за аналогічний період 2015 року було зареєстровано 101 спалах кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 1549 осіб, у тому числі 704 дитини, відбулося зростання кількості спалахів на 64,4 %.

Спалахи реєструвались на 24 адміністративних територіях України: Одеська – 21; Івано-Франківська, Житомирська – по 12; Львівська – 11; м. Київ – 10; Вінницька, Кіровоградська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська – по 7; Волинська, Дніпропетровська, Київська, Миколаївська,  Чернівецька – по 6, Рівненська, Чернігівська – по 5; Сумська, Тернопільська – по 4; Запорізька – 3; Полтавська – 2; Закарпатська, Луганська – по 1; на водному транспорті (на території Одеської області) та на повітряному транспорті – відповідно 2 і 1.

За етіологічним чинником 69 (42%) спалахів викликані сальмонелами, 25 – ротавірусами, 21 – вірусом гепатиту А, 3 – дизентерією, 22 – ГЕК встановленими збудниками, у 17 випадках – ГЕК невстановленими збудниками та 9 інші випадки.
За 12 місяців 2016 року було зареєстровано 2 спалахи, пов’язаний з вживанням недоброякісної питної води – з міського водогону в м. Ізмаїл, сс. Броска, Матроска Одеської області у червні 2016 року (на ГЕК встановленими збудниками – постраждало 776 осіб, у т.ч. 449 дітей) та з криниць у с. Старогорожане Баштанського району Миколаївської області у серпні-листопаді 2016 року (на вірусний гепатит А – постраждало 37 мешканців, у т.ч. 28 дітей).

У 2016 році в організованих колективах виникло 72 спалахи, із них 36 – у дошкільних навчальних закладах із загальною кількістю постраждалих 287 осіб, у тому числі 286 дітей, 31 – у навчальних закладах – захворіли 317 осіб, у т.ч. 281 дитина, та 5 у дитячих оздоровчих закладах – захворіли 39 осіб, у т.ч. 35 дітей. Майже у 2 рази збільшилась кількість спалахів, які виникли в організованих колективах.

На об’єктах громадського харчування зареєстровано 46 спалахів – захворіли 1096 осіб, у т.ч. 224 дитини (за аналогічний період 2015 року – 30 спалахів з загальною кількістю захворілих 466, у тому числі 91 дитина).

Серед населення у побуті зареєстровано 44 спалахи виникли з загальною кількістю захворілих – 1306 осіб, у т.ч. 704 дітей (у 2015 році – 27 спалахів, під час яких постраждало 497 осіб, з них 214 дітей). При цьому зареєстровано зростання кількості спалахів на 63 %.

Основний фактор передачі в 2-16 році – це харчовий та водний. З харчовим фактором передачі пов’язано 113 спалахів (68,1 %), у т.ч. 6 (3,6 %) – з кондитерськими виробами, 3 (1,8 %) – з молокопродуктами; 2 (1,2 %) – з водним фактором; решта – 51 спалах (30,7 %) з іншими факторами передачі.

В Чернівецькій області за 2016 рік зареєстровано 6 спалахів інфекційних хвороб, з яких один спалах кишкової інфекції – в дошкільному навчальному закладі с.Мамаївці Кіцманського району, під час  якого постраждало 13 дітей; спалах ротавірусної інфекції в ДНЗ №10 «Попелюшка» м. Чернівці, постраждало 9 дітей; спалах гострої кишкової інфекції серед осіб, які вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства с. Карапчів Вижницького району постраждало 37 осіб із них 5 дітей; сальмонельозна інфекція серед осіб, які вживали страви в кафе «Гурман» м. Чернівці, постраждало 6 осіб, із них 1 дитина; сальмонельозна та харчова токсикоінфекція серед осіб, які вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства с.Дубівці Кіцманського району постраждало 58 осіб, із них 4 дитини; спалах гострої кишкової інфекції в ЗОШ №41 м. Чернівці, постраждало 5 осіб, із них 4 дитини.

З метою профілактики харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:

  1. при організації урочистих подій в закладі ресторанного господарства споживач має право вимагати у власника документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  2. не залучати до приготування страв осіб без медичного огляду (родичів, знайомих тощо); 
  3. забороняється приносити в заклад ресторанного господарства продукти для приготування страв, які не мають документів, що підтверджують їх якість та безпеку;
  4. використовувати окремий розділовий інвентар (дошки, ножі) для обробки сировини та готових страв;
  5. сировину та готові страви зберігати в холодильнику окремо;
  6. приготовлені страви бажано вживати відразу;
  7. влітку уникати приготування страв, що швидко псуються – холодці, м’ясні салати, кондитерські вироби із кремами;
  8. не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
  9. перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювота, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ