Оперативна інформація про протиепідемічні заходи
в осередках інфекційних та паразитарних захворювань

 

За період з 27.10.2017 по 02.11.2017 до Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) з лікувально-профілактичних закладів області надійшло - 146 екстрених повідомлень про інфекційні та паразитарні захворювання. Серед захворілих частка дітей до 18 років становить 72,0%.
З приводу гострих кишкових інфекцій впродовж останнього тижня за медичною допомогою по області звернулось 47 хворих, з них діти до 18 років по області становлять 70,2%.

При проведенні епідеміологічних обстежень в осередках за місцем проживання хворих встановлено, що у більшості випадків причиною виникнення захворювань є порушення температурного режиму при зберіганні сировини та порушення технології приготуванні страв, вживання неякісних харчових продуктів та недотримання правил особистої гігієни. Імовірними чинниками передачі були м’ясні, молочні продукти та рибні продукти. В осередках за місцем проживання хворих проводилися лабораторні дослідження об’єктів навколишнього середовища. Обстежено коло осіб, які мали ризик одночасного інфікування. Проведено дезінфекційні заходи, спрямовані на видалення збудників інфекційних хвороб із об’єктів домашнього вжитку та побуту.

Зареєстровано 4 випадки хронічного вірусного гепатиту С.

Заходи в осередках щодо встановлення місця імовірного зараження вірусним гепатитом продовжуються.

Інфекцій з повітряним механізмом передачі серед дітей до 18 років зареєстровано: 26 випадків вітряної віспи, 12 випадків кору, 4 випадки скарлатини та 1 випадок кашлюку.

Зареєстровано 30 випадків паразитарних захворювань, з них 70,0 % серед дітей до 18 років. В осередках ентеробіозу та аскаридозу за місцем проживання досліджувались проби з навколишнього середовища та проведено обстеження контактних осіб.

При реєстрації захворювань серед дітей, які відвідують дитячі дошкільні установи, в усіх випадках відповідно до рекомендацій, наданих спеціалістами Центру, запроваджено протиепідемічні заходи.

Зокрема, проводився медичний нагляд за дітьми, які були в контакті з хворим, та дітьми, які мали ризик одночасного інфікування, проводились дезінфекційні роботи, інші профілактичні та протиепідемічні заходи.

Протиепідемічні заходи, спрямовані на попередження поширення захворювань, в осередках інфекційних хвороб тривають.

 

 

НАВІГАЦІЯ