Оперативна інформація про протиепідемічні заходи
в осередках інфекційних та паразитарних захворювань

 

За період з 18.11.2016 по 25.11.2016 до Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (Центр) з лікувально-профілактичних закладів області надійшло 188 екстрених повідомлень на інфекційні та паразитарні захворювання. З числа зареєстрованих, діти до 18 років становлять 70,7%.
Найбільша кількість – 35 екстрених повідомлень отримано про випадки гострих кишкових інфекцій, з них серед дітей до 18 років – 62,8%.

При проведенні епідеміологічних обстежень осередків по місцю проживання встановлено, що у більшості випадків причиною виникнення захворювань є порушення при приготуванні страв та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів та недотримання правил особистої гігієни.
Чинниками передачі були м'ясні та молочні продукти, готові страви, салати та контакт з інфекційними хворими.

В осередках за місцем проживання проводилися лабораторні дослідження об’єктів навколишнього середовища. Обстежено коло осіб, які мали ризик одночасного інфікування. Проведено дезінфекційні заходи, спрямовані на видалення збудників інфекційних хвороб із об’єктів домашнього вжитку та побуту.

Зареєстровано 5 випадків хронічного вірусного гепатиту.

Заходи в осередках щодо встановлення місця імовірного зараження вірусними гепатитами продовжуються.

Інфекцій з повітряним механізмом передачі серед дітей до 18 років зареєстровано: 44 випадки вітряної віспи, 3 випадки кашлюку та 3 випадки скарлатини.

Зареєстровано 41 випадок паразитарних захворювань, з них 70,7% серед дітей до 18 років. В осередках ентеробіозу та аскаридозу по місцю проживання досліджувались проби з навколишнього середовища та проведено обстеження контактних осіб.

При реєстрації захворювань серед дитячого населення, які відвідують організовані колективи, в усіх випадках запроваджено протиепідемічні заходи в організованих колективах відповідно до рекомендацій, наданих спеціалістами Центру.
Зокрема, проводився медичний нагляд за дітьми, які були в контакті з хворим, та дітьми, які мали ризик одночасного інфікування, проводилось їх обстеження, дезінфекційні роботи, інші профілактичні та протиепідемічні заходи.

Зареєстровано 2 випадки захворювання на туберкульоз органів дихання серед дорослого населення. За результатами епідрозслідувань в осередку захворювання по місцю проживання проведені заключні дезінфекції.

Зареєстровано 6 випадків педикульозу, з них 4 дітей. В організований колектив направлено лист.

В осередках інфекційних захворювань тривають протиепідемічні заходи, спрямовані на попередження поширення захворювань.

 

 

НАВІГАЦІЯ