Про спалахи інфекційних хвороб в Україні та в Чернівецькій області
за I півріччя 2016 року

            За 6 місяців 2016 року в Україні зареєстровано 62 спалахи інфекційних хвороб, в результаті чого постраждало 674 особи, із яких 345 - діти. В нозологічній розшифровці спалахів в 62% випадків переважає збудник сальмонельозу, в 13% - ротавірусна кишкова інфекція. В більшості випадків спалахів фактором передачі встановлено вживання готових страв в організованих колективах та закладах громадського харчування, що складає 38% , в домашньому побуті 25%.

В Чернівецькій області за аналогічний період 2016 року зареєстровано 2 спалахи інфекційних хвороб, з яких один спалах кишкової інфекції – в дошкільному навчальному закладі с.Мамаївці Кіцманського району, під час  якого постраждало 13 дітей, інший спалах крапельної інфекції кашлюку в с.Бузовиця та с.Комарів Кельменецького району, де постраждало понад 20 дітей.

      В липні 2016 року зареєстровано спалах гострих кишкових інфекцій серед осіб, які вживали страви на весіллі в закладі ресторанного господарства с.Карапчів Вижницького району Чернівецької області. По даному спалаху зареєстровано 37 випадків захворювання, з яких 5 серед дітей,госпіталізовано 30 осіб, в тому числі 5 дітей, отримували амбулаторне лікування – 7 осіб.

За результатами мікробіологічних обстежень у 8 хворих виділено Сальмонелу ентерітідіс; у 12 хворих Протей вульгаріс; у 4 хворих Стафілок золотистий. У решти хворих патогенної мікрофлори не виділено.

З метою профілактики харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:

  1. при організації урочистих подій в закладі ресторанного господарства споживач має право вимагати у власника документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  2. не залучати до приготування страв осіб без медичного огляду (родичів, знайомих тощо); 
  3. забороняється приносити в заклад ресторанного господарства продукти для приготування страв, які не мають документів, що підтверджують їх якість та безпеку;
  4. використовувати окремий розділовий інвентар (дошки, ножі) для обробки сировини та готових страв;
  5. сировину та готові страви зберігати в холодильнику окремо;
  6. приготовлені страви бажано вживати відразу;
  7. влітку уникати приготування страв, що швидко псуються – холодці, м’ясні салати, кондитерські вироби із кремами;
  8. не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
  9. для пиття вживати кип’ячену або фасовану (бутильовану) воду; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  10. перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (рвота, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

 

 

 

НАВІГАЦІЯ