Моніторинг факторів навколишнього середовища в навчальних закладах області за 11 місяців  2016 року

Державною установою «Чернівецькій обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі - Центр) систематично проводиться моніторинг умов навчання та перебування дітей у навчальних закладах області.

Центром у  дошкільних навчальних закладах області  відібрано  та досліджено 398 проб питної води за фізико-хімічними та 526 - за мікробіологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними показниками – 9  проб (2,3%), за  бактеріологічними - 63  проби (12,0%). Також,   у  дошкільних навчальних закладах досліджено 120 страв на калорійність, 30 страв на якість термічної обробки та 63 - на бакзабруднення,  всі відповідали нормативам.

У  загальноосвітніх  навчальних закладах  відібрано  та досліджено 906 проб питної води за фізико-хімічними та 999 - за мікробіологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними показниками – 17  проб (1,9%), за бактеріологічними - 97  проб (9,7%).  Проведено дослідження 208 страв на калорійність, 55 страв на якість термічної обробки та 110 - на бакзабруднення,  відхилень від нормативів не встановлено.

В  інтернатних закладах  відібрано  та досліджено 30 проб питної води за фізико-хімічними та 35 проб за мікробіологічними показниками. Не відповідали санітарним вимогам за фізико-хімічними показниками – 2  проби (6,7%), за бактеріологічними показниками - 3  проби (8,6%). Проведено дослідження 11 страв на калорійність, 3 - на якість термічної обробки та 4 - на бакзабруднення,  відхилень від нормативів не встановлено.

В цілях контролю дотримання санітарно - гігієнічного режиму на харчоблоках дошкільних навчальних закладів відібрано та досліджено 2455 санітарно-гігієнічних змивів, у 76 із них виділено бактерії групи кишкової палички, що становить 3,1 %. На харчоблоках загальноосвітніх навчальних закладів досліджено 5520 санітарно-гігієнічних змивів, у 192 виділено бактерії групи кишкової палички, що становить 3,5 %.  В інтернатних закладах відібрано та досліджено 120 санітарно-гігієнічних змивів, бактерії групи кишкової палички виділені в 1 змиві,  що становить 0,8 %.

На адресу керівників навчальних закладів, де виявлялись потенційні ризики впливу навколишнього середовища на стан здоров'я дітей, направлялись рекомендації щодо безпечних умов навчання та перебування в установах. Проведення лабораторних та інструментальних досліджень триває.

 

 

НАВІГАЦІЯ