Всесвітній день боротьби з  гепатитом

 

___За ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щорічно 28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом, мета якого − підвищити увагу та усвідомлення щодо вірусного гепатиту як глобальної проблеми світової системи охорони здоров’я та обізнаності суспільства щодозагрози його наслідків.           
___Вірусні гепатити є однією із найбільш актуальних медичних і соціальних проблем у світі. Гепатити займають 8 місце серед основних причин смерті в світі. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.
___Гепатит – це запалення печінки, в основному, вірусної етіології. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту (A, B, C, D та Е), потенційні можливості яких становлять загрозу через приведення до епідемічного розповсюдження.
___Причиною гепатиту А та Е, звичайно, є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С та D, як правило, виникає в наслідок парентерального контакту з інфікованими рідинами організму людини.  Найбільш поширеними шляхами передачі вірусів типу В, С та D є переливання крові та її компонентів, що містять збудник, інвазивні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання, стосовно гепатиту В – ще й передача від  матері дитині під час пологів, від членів родини дитині, а також при сексуальних контактах.
___Гостра форма інфекції може перебігати безсимптомно, з обмеженими симптомами або ж супроводжуватись жовтяницею (пожовтіння шкіри та очей), потемнінням сечі, надмірною втомлюваністю, нудотою, блюванням, болем в животі.
___Тяжкий та тривалий клінічний перебіг з розвитком блискавичних форм та високою смертністю, значний відсоток переходу у хронічну форму гепатиту з подальшою інвалідизацією, розвитком цирозу і раку печінки призводять до великих матеріальних та економічних збитків.
___Вірогідність хронізації процесу залежить від віку, коли відбулось зараження. З найбільшою вірогідністю (30-50 %) інфекція гепатиту В стане хронічною у дітей, які були інфіковані у віці до 6 років. У 80-90 % хронічні інфекції розвиваються у дітей, які були інфіковані протягом першого року життя. 15-25% дорослих, які стали хронічно інфікованими на гепатит  В у дитинстві, помирають від раку або цирозу печінки.
___ВООЗ визнано вірус гепатиту В, як основний етіологічний агент первинного раку печінки, що приблизно складає 80% первинних ракових захворювань. Тип D уражає лише тих, хто вже інфікований типом B.
___З 1982 р. доступна вакцина проти гепатиту В, що в 95 % дозволяє попередити захворювання та є основним заходом профілактики. За рекомендаціями
___ВООЗ всі діти грудного віку повинні отримувати вакцини протягом 24 годин після народження. Вакцинація, що проведена за схемою, забезпечує захист протягом багатьох років.
___Таку ж гостру проблему для людства викликає і захворюваність на вірусний гепатит С, сприйнятливість до якого досить висока.  
За темпами та масштабами поширення ця інфекція перевищує захворюваність на СНІД та туберкульоз.
___З кожним роком захворюваність гепатитом С в різних країнах світу зростає. Експерти  вважають, що цей ріст пов'язаний з ростом наркоманії: 38-40% молодих людей, які захворіли гепатитом С, інфікуються при внутрішньовенному введенні наркотичних засобів. У значної кількості осіб з хронічною формою інфекції розвивається цироз або рак печінки.
___Дуже важливо бути обізнаним в питаннях профілактики гепатитів, вміти захищати себе від цієї недуги, а якщо ж зараження вже відбулося, вчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

 

НАВІГАЦІЯ