Профілактика гострих кишкових інфекцій
та харчових отруєнь
У зв'язку із настанням теплого періоду року збільшуються ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних із вживанням забруднених продуктів харчування та питної води.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
-не купувати продуктів харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-
зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
-
не готувати продуктів із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу (особливо багатокомпонентні), а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
-
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
-
для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
-
при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж, тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
-
при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
-
влітку уникати приготування страв, що швидко псуються – холодці, м’ясні салати, кондитерські вироби із кремами;
-
купуючи кондитерські вироби звертати увагу на умови їх зберігання;
-
під час приготування м'яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. При відсутності холодильного обладнання зберігати фарш категорично забороняється;
-
перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету;
-
для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
-
у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
НАВІГАЦІЯ