Профілактика гострих кишкових інфекцій
та харчових отруєнь

У зв'язку із настанням теплого періоду року збільшуються ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних із вживанням забруднених продуктів харчування та питної води.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх  недоброякісності  та з простроченими термінами споживання;
-не купувати продуктів харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

  1. зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;

  2. не готувати продуктів із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу (особливо багатокомпонентні), а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

  3. не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

  4. для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

  5. при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж, тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;

  6. при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

  7. влітку уникати приготування страв, що швидко псуються – холодці, м’ясні салати, кондитерські вироби із кремами;

  8. купуючи кондитерські вироби звертати увагу на умови їх зберігання;

  9. під час приготування м'яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. При  відсутності  холодильного обладнання  зберігати фарш категорично забороняється;

  10.  перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету;

  11. для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;

  12. у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ