Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

За 6 місяців 2016 року в Україні вже зареєстровано 16 спалахів, з кількістю постраждалих 255 осіб, з низ 48 дітей.

Спалахи реєструвались в організованих колективах, підприємствах мережі ресторанного господарства та у побуті.

По всім спалахам проведені епідеміологічні розслідування, встановлені причини та обставини їх виникнення, на підставі лабораторних мікробіологічних досліджень виявлені збудники харчових отруєнь та встановлені фактори передачі (продукти, страви тощо).

Хвороби харчового походження лягають тяжким тягарем на здоров'я населення, системи охорони здоров'я і економіку кожної країни.

Майже половина спалахів інфекційних хвороб пов'язана із вживанням неякісної їжі. З продуктами харчування та водою можуть передаватися збудники сальмонельозів, кампілобактеріозів, ієрсиніозів, дизентерії, ротавірусної інфекції, вірусного гепатиту А, ботулізму, лептоспірозу, трихінельозу, лямбліозу,  інфекцій викликаних кишковою паличкою та інших хвороб. Окрім того, часто реєструються харчові отруєння коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

Харчові отруєння є неконтагіозними захворюваннями, характеризуються раптовим початком, гострим коротким протіканням. Кожний спалах харчового отруєння пов’язаний з вживанням їжі, в якій відбулося масивне розмноження певних штамів мікроорганізмів або накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози.

Характерна сезонність – частіше захворювання реєструються в теплий період року.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
• дотримуватися правил особистої гігієни;
• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
• користуватися індивідуальним посудом;
• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
• використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
• не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ