Небезпека харчових отруєнь


___З початком літа зростає  небезпека виникнення харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій, більшість з яких реєструється після проведення урочистих подій  - весіль, ювілеїв, випускних вечорів тощо.
___Причинами спалахів можуть бути порушення технології приготування їжі, неналежні умови зберігання харчових продуктів, несвоєчасне проходження медичного огляду та недотримання правил особистої гігієни особами, котрі залучаються до приготування страв.
___Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви,  молочні, м’ясні, рибні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань, також чинником передачі може бути недоброякісна питна вода.

___З метою профілактики харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:

  1. при організації урочистих подій в закладі громадського харчування споживач має право вимагати у власника документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  2. не залучати до приготування страв осіб без медичного огляду (родичів, знайомих тощо); 
  3. забороняється приносити в заклад громадського харчування продукти для приготування страв, які не мають документів, що підтверджують їх якість та безпеку;
  4. використовувати окремий розділовий інвентар (дошки, ножі) для обробки сировини та готових страв;
  5. сировину та готові страви зберігати в холодильнику окремо;
  6. приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;
  7. влітку уникати приготування страв, що швидко псуються – холодці, м’ясні салати, кондитерські вироби із кремами;
  8. не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
  9. для пиття вживати кип’ячену або фасовану (бутильовану) воду; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  10. перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету.

 

___У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

 

НАВІГАЦІЯ