Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій
в Новорічні та Різдвяні свята.

___Гострі кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо в дитячому віці, поступаючись лише грипу та ГРВІ. В новорічні та різдвяні свята, коли готується багато різноманітної їжі, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань.
___З метою профілактики та попередження захворювань на гострі кишкові інфекції Головне управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області рекомендує:

  1. суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;
  2. вживати тільки свіжо приготовлену їжу; салати зберігати в незаправленому виді; заправляти салати безпосередньо перед вживанням;
  3. приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці;
  4. зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2-х годин;
  5. свіжі овочі, фрукти ретельно промивати водою, при сильних забрудненнях – обдавати окропом;
  6. зберігати сирі продукти (м'ясо, рибу) окремо від готових страв;
  7. не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  8. не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
  9. зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  10. купуючи кондитерські вироби та інші продукти звертати увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
  11. молоко, перед споживанням, слід обов'язково кип'ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  12. під час приготування м'яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  13. у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

 

 

НАВІГАЦІЯ