Грибний сезон. Профілактика отруєнь грибами. 
 
Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись заходів щодо профілактики отруєнь грибами:

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Не купуйте та не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.

Не збирайте невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.

Не вживайте сирих грибів.

Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору.

Кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними і жінками, котрі годують грудьми та особами похилого віку.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого  медичного закладу. При отруєнні грибами уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

НАВІГАЦІЯ