Міжнародні експерти надали оцінку
 системі громадського здоров’я в Україні

      6 листопада 2015 року в МОЗ відбулася підсумкова зустріч з проведення оцінки системи громадського здоров'я в Україні, що проводилася в рамках ініціативи «Глобальний порядок денний з питань безпеки здоров'я». Участь у заході взяли заступник Міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець, експерти оціночної команди з Фінляндії, США, Італії, Королівства Саудівська Аравія, представники залучених центральних органів виконавчої влади, установ, профспілки тощо.
___У ході зустрічі оціночною групою були представлені результати спільної оцінки української системи громадського здоров'я. Оцінка відбувалася за такими напрямами: антибіотикорезистентність, імунізація, біобезпека та біозахист, зоонозні хвороби, епіднагляд у режимі реального часу, система звітування, робота операційного центру надзвичайних ситуацій (у частині охорони здоров'я), зв'язок між громадським здоров’ям та правоохоронною діяльністю (службами безпеки), розвиток кадрів, національна система лабораторій, медичні заходи з протидії надзвичайним ситуаціям тощо. Оцінка тривала з 2 по 6 листопада, у зустрічах брали участь також українські експерти, представники центральних органів виконавчої влади (Держсанепідслужба, ДСНС, Держветфітослужба), державних наукових установ, медичного університету тощо.
Оцінка здійснювалася за 5-бальною шкалою. Найвищий бал отримав напрям «Національна система лабораторій», найнижчий – «Система звітування», «Антибіотикорезистентність».
___Експертами було рекомендовано консолідувати фрагментовані та паралельні ресурси в сфері громадського здоров’я. За їх словами, рішення щодо створення Центру громадського здоров'я може стати значним кроком вперед у цьому процесі. Також експерти підкреслили високий професіоналізм української команди.
___Ігор Перегінець відзначив, що підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС покладе на Україну додаткові зобов’язання, у тому числі забезпечення біобезпеки як у країні в цілому, так і у регіональному вимірі. Рекомендації оціночної команди, за його словами, є надзвичайно цінними у цьому процесі, вони будуть використані для удосконалення існуючої системи. Крім того, важливим для МОЗ є підтримка вже зроблених кроків українською стороною на міжнародному рівні. Заступник Міністра висловив сподівання про надання міжнародною спільнотою технічної допомоги для виконання наданих рекомендацій.
___Як відомо, Україна приєдналася до ініціативи «Глобальний порядок денний з питань безпеки здоров'я» у вересні 2015 року відповідно до рішення Кабінету Міністрів України.

 

Прес-служба МОЗ України

 

НАВІГАЦІЯ