«Уникайте отруєння грибами!»

 Літо, гриби, отруєння…
На жаль, цей небезпечний ланцюжок дуже характерний для Буковини, адже споживання дикорослих грибів є традиційним елементом харчування мешканців Чернівецької області.
Отруєння грибами в різні роки реєструвалися в різних районах області і в самих Чернівцях. Протягом 2015 року в Чернівецькій області було зареєстровано лише 1 випадок отруєння грибами в  Кельменецького районі, за 5 місяців  2016 року випадків отруєння грибами не зафіксовано.
Цінність грибів як харчового продукту пов'язана зі своєрідністю їх хімічного складу. Зокрема, основна частина вуглеводів міститься в них у формі глікогену - тваринного крохмалю, подібно до того, який відкладається в печінки тварин. Гриби містять значну кількість фосфору, цинку, в них присутній мідь, а також мікроелементи, йод, марганець. Поживна цінність грибів пов'язана не тільки з наявністю білків, жирів і вуглеводів, а й інших біолігіческі важливих речовин, у тому числі есенціальних мікроелементів. Екстрактивні речовини (до них відносить вільні амінокислоти, фунгин та ін) є активними стимуляторами шлункової секреції.

Міфи грибників

           «Їстівні гриби мають приємний смак». Думка невірна і може призвести до трагічних наслідків. Поганка бліда, наприклад, має добрий присмак без неприємних особливостей, як стверджують потерпілі.
«Отруйні гриби пахнуть неприємно, а їстівні – приємно». Смертельно отруйна бліда поганка та червоний мухомор, особливо молоді екземпляри, пахнуть досить приємно. Більше того, запах поганки блідої нагадує запах печериць.
«Від отруйних грибів скисає молоко». Скисання молока спричиняють ферменти пепсину та органічні кислоти, які можуть міститись як в отруйних, так і в їстівних грибах.
«Личинки і слимаки не їдять отруйних грибів, тож червиві гриби можна їсти без побоювання». Насправді ж слимаки і личинки їдять навіть сильно отруйні гриби.
Правила і поради по попередженню отруєнь грибами які треба добре пам'ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів :

  • збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні;
  • ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані;
  • не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг  і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу;
  • не їжте гриби в сирому виді;
  • принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті.
  • гриби повинні бути в день збору або не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці;     
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин.
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

      Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
  • навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм;
  • ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

 

НАВІГАЦІЯ