Як уникнути отруєння грибами

         У розпал грибного сезону з метою здійснення профілактичних заходів серед населення, Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.
          З початку року  в області було зареєстровано 7 випадків отруєнь грибами в побуті (3 випадки в Глибоцькому, 2 в  Путильському  районах та по 1 випадку в Сторожинецькому та Кельменецькому районах) внаслідок яких постраждало 7 осіб, з них 1 дитина. В липні було зареєстровано 5 випадкиів отруєнь грибами, 5 потерпілих.
         Аналіз випадків отруєнь грибами в області свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням таких грибів, як сироїжки та маремухи.       
         Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
         під час посухи грибів краще не братии взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
       уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
не вживайте сирих грибів.
готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого  лікувально-профілактичного закладу.

 

 

НАВІГАЦІЯ