Грибний сезон. Профілактика отруєнь грибами

З початку 2019 року у Чернівецькій області було зареєстровано 2 випадки отруєння грибами у побуті, внаслідок яких отруїлось двоє людей (мешканки  Сторожинецького та Путильського районів). Отруєння були викликані грибами «Гіропорус синіючий» («Синяк») та сироїжками смаженими на вогні).

У 2018 році в області було зареєстровано 7 випадків отруєнь грибами в побуті (3 випадки у Глибоцькому та 2 у Путильському районах, по 1 випадку у Сторожинецькому та Кельменецькому районах) внаслідок яких постраждало 7 осіб, з них 1 дитина.
Так, за останні 10 років в області було зареєстровано 48 випадків в побуті, внаслідок яких постраждало 64 осіб, з них 6 дітей. Зареєстровано 2 летальні випадки серед дорослого населення в  2008 та 2013 роках.

Аналіз випадків отруєнь грибами в області свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням таких грибів, як сироїжки та маремухи.  
Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись заходів щодо профілактики отруєнь грибами:

1. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
2. Не купуйте та не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.
3.  Не збирайте невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.
4.  Не вживайте сирих грибів.
5. Перевірте вдома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте.
6.  Піддавайте гриби кулінарній обробці в день збору.
7.  Не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними і жінками, котрі годують грудьми та особами похилого віку.

Якщо після споживання грибів ви почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у себе чи своїх близьких, зверніться до найближчого  медичного закладу. При отруєнні грибами уникайте самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

 

НАВІГАЦІЯ